A koronavírus miatt lőttek a nyugdíjprémiumnak?

Logikusan hangzik, amit Orbán már napok óta pedzeget, a vírus okán gazdasági visszaesés várható, ami a hozzá kötött nyugdíjprémiumra is kihatással lesz. Jó előre szólt, hogy ne legyen akkora a pofon?

Szokjuk a gondolatot?

Csökkenhet az idei nyugdíjprémium nagysága vagy rosszabb esetben el is maradhat a kifizetése, de a novemberre várt nyugdíjkiegészítésre sor kerülhet az előrejelzések szerint.

Világgazdaság csütörtöki számában írta ezt a Magyar Államkincstár (MÁK) sajtóosztályától kapott tájékoztatása alapján.

Az öregségi nyugdíjak átlagos összege 142 329 forint volt 2020 februárjában, ellátást 2 050 489-en kaptak

– tette hozzá a lap. A nyugellátásban – ami az öregségi és özvegyi járadék mellett az özvegyi, szülői és árvaellátást is tartalmazza – 2 166 547-en részesültek, átlagosan 137 863 forinttal.

Az államkincstár adatai szerint februárban 292 milliárd forintot költött az állam öregségi nyugdíjra, nyugellátásra pedig 299 milliárd forintot.

Alapesetben a nyugdíjba vonulókkal az átlagos nyugdíj és a nyugdíjasok száma is nő,

így az ellátásra fordítandó összeg is, de a koronavírus – ahogyan minden más szektorra – erre a területre is hatással lehet.

Emiatt nem zárható ki, hogy megtörik a megszokott trend, ami elsősorban az utóbbi évekre jellemző nyugdíjprémium csökkenését eredményezheti.

Orbán Viktor arról már többször is beszélt, legutóbb a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hagyományos évnyitóján, hogy gazdasági visszaesés jöhet. Főleg a koronavírus miatt, a kormányfő akkor azt mondta,

a turisztikai szezonnak egyenesen „kampó”.

Varga Mihály pénzügyminiszter ugyanitt azt mondta, nőttek a gazdasági kockázatok az EU-ban, ma már 1,4 százalék helyett csak 0,8 százalékos átlagos növekedést várnak uniós átlagban az elemzők.

Hogy mit fognak enni a nyugdíjasok?

Na, pont erről eddig egyik agyas sem tett említést, csak annyit mondott az országvezető, hogy

mindenkinek áldozatot kell hoznia.

Igen ám, de nem mindegy, hogy valaki megelégszik az orosz kaviár helyett a nevenincs változattal, vagy csak nézelődni megy a legolcsóbb piacra, mintha múzeumban lenne!

Forrás

Mátrai Anna

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

2 hozzászólás

 • Avatar
  2020.03.12 - 15:26
  Közvetlen hivatkozás

  Évek óta írom, csupán kifogás kell és bármit el lehet lopni az emberektől, tessék, most IS ez történik, HALÁL a kormányra és a tolvajokra, elegem van ezekből. OK és OKOZAT.

  Válasz
 • Avatar
  2020.03.15 - 11:14
  Közvetlen hivatkozás

  A vírussal kapcsolatban már annyi hülyeség jelenik meg, hogy azt már nem lehet komolyan venni. Csak az a biztos ami volt meg ami van.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük