A koronavírus miatt pénzügyi újratervezésre készül az EU

A 2020-ra vonatkozó eddigi pénzügyi terveket egyelőre félre kell tenni, a koronavírus veszélyt jelent az emberekre és a gazdaságra nézve is, ezért a terjedése elleni küzdelem minden korábbi gazdaságpolitikai törekvést felülír – jelentette ki Varga Mihály az eurózóna pénzügyminisztereinek kibővített videó-tanácskozását követően.

A járvány máris Európa “zsebeiben” kotorászik

A Pénzügyminisztérium által hétfőn kiadott közleményben a tárcavezető kiemelte: a magyar álláspont szerint a vírusfertőzés elleni hatékony fellépéshez tagállami összefogásra van szükség, a járvánnyal kapcsolatos kiadásokat rugalmasan, a helyzethez igazodva kell kezelni az uniós költségvetési szabályrendszerben.
Az Eurogroup kibővített tanácskozásának témáit az érintett miniszterek videó-konferencia keretében vitatták meg – tájékoztatott Varga Mihály. Hozzátette, hogy kiemelten foglalkoztak az új koronavírus-járvány Európát és a világgazdaságot érintő hatásaival.
Tájékoztatása szerint az Európai Bizottság munkacsoportot hozott létre azzal a céllal, hogy minél hatékonyabban tudjon reagálni a fertőzés okozta kihívásokra. Jelezte, hogy jelenleg az egészségügyi rendszerek megerősítése, a kis- és középvállalkozásokat ért veszteségek enyhítése, a munkaerőpiacok, valamint a kevésbé ellenállóképes ágazatok védelme áll az uniós költségvetési politika középpontjában.

37 milliárd eurós pénzügyi alap

Ismertette, hogy döntés született egy 37 milliárd eurós pénzügyi alap elkülönítéséről, amelyből a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémákat enyhítik. Az Európai Bizottság olyan beruházásösztönző intézkedést is tervez, amelynek részeként a kohéziós politikából tavaly fel nem használt mintegy 8 milliárd euró értékű előleget nem kellene visszafizetniük a tagállamoknak, hanem azokat megtarthatnák a nemzeti költségvetésekben.
Tájékoztatott arról is, hogy az Európai Központi Bank elindítja a határozott idejű, eszközfedezet melletti hitelezési programjának újabb körét rendkívül kedvező kamatkondícióval, emellett az eszközvásárlási programját is újraindítja, 2020 végéig 120 milliárd euróval kész csillapítani a tőzsdéken tapasztalható piaci feszültségeket.

Magyarország az életvédelméhez igazítja forrásait

Magyarország helyzetét értékelve a miniszter elmondta: most a legfontosabb feladat az életvédelem, ehhez igazítják a forrásokat is. Az idei költségvetés a GDP 1 százalékának megfelelő tartalékot biztosít, de ha szükség lesz rá, további források is rendelkezésre állnak a koronavírus-járvány miatt felmerülő kiadásokra. Emellett a kormány további 8,8 milliárd forintot különített el az egészségügyi ellátórendszer számára – emelte ki Varga Mihály.
A pénzügyminiszter közölte, hogy a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva új gazdaságvédelmi akciótervet dolgoznak ki, amelynek legfontosabb célja a gazdaság újraindítása lesz.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük