A közmédia összetéveszti a sajtóközleményt a politikai hirdetéssel

Az MTI OS (Országos Sajtószolgálat) hírei között néha gyöngyszemeket lehet találni. A szabadhír.hu rá is lelt egyre. Ezúttal Morvai Krisztina független (a politikai palettán össze-vissza rohangászó, most éppen a Fideszhez húzó) EP-képviselő adott ki közleményt, amelyben semmi mást nem tesz, mint egy vele készült tévéinterjút reklámoz.

Az MTI simán engedte megjelenni OS-hírei között az irományt, holott az állami hírügynökség köztudottan nem arról híres, hogy bármit kiad: az ellenzék rendszeresen panaszkodik, hogy cenzúrázzák közleményeiket.

Segítségképpen álljon itt a sajtóközlemény definíciója a mediapedia.hu-ról:

Olyan professzionálisan megírt, hírértékű cikket (esetleg hanganyagot, illetve videó felvételt) jelent, amelyet a sajtó munkatársainak küld a szervezet. A sajtókapcsolatok ápolásának egyik legfontosabb eszköze is egyben. Ingyenesen küldjük a sajtó részére, szabad felhasználásra (tehát az újságíró a sajtóközleményben szereplő információkkal dolgozva szabadon alkothatja meg a cikket).

Professzionálisan megírt, hírértékű cikk

Kétségtelen, hogy professzionálisan írta meg közleményét a képviselő, akár Facebook-posztnak is elmehetne. A hírértékkel is van probléma: azon kívül, hogy nagyot bakizott, amikor a reklámozott műsorban Szijjártó Pétert nevezte miniszterelnöknek, a közlemény csupán arról szól, hogy Morvai elmondta a véleményét egy interjúban. Ez nem hírérték, Morvai gyakorta elmondja időnként enyhén fogalmazva is szalonképtelen véleményét.

Ingyenesen küldjük a sajtó részére

Ez stimmel. Teljesen ingyen küldte, a politikai hirdetésért sem fizetett, mert sajtóközleménynek álcázva jelent meg. Kis buktatója az ingyenesség látszatának, hogy nagyon drágák az ilyen közlemények, a kormány 92,6 milliárd forintot költ 2019-ben az MTI-t is magába foglaló közmédia működésére, természetesen az adófizetők pénzéből.

Szeretettel, Krisztina

A közlemény aláírásán már csak röhögni lehet. Szóval, „Szeretettel, Krisztina”?. De szép is lenne mostantól, ha a kormány „Puszi, Viktor”, az MSZP „Barátsággal, Berci”, a DK „Húzzunk bele, Feri” aláírással adná ki közleményeit! Most akkor nem kanyarodnék vissza a Professzionálisan megírt, hírértékű cikk című bekezdésre…

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük