A közmilliók gurulnak rendületlenül a 2017-es vizes világbajnokságra – Elképzelik, mit jelentett volna az olimpia-rendezés?

Emlékeznek még a négy évvel ezelőtti kormánykommunikációra a vizes világbajnokság kapcsán? Fürjes Balázs, a budapesti városfejlesztésekért felelős kormánybiztos azt állította a “világ harmadik legnagyobb sporteseményéről”, amit állami forrásból finanszíroztak, hogy minden szempontból sikeres volt: egyaránt jól vizsgáztak a létesítmények, a szervezés és a magyar sportolók.

“…kihasználtunk egy rendkívüli lehetőséget…”

Fürjes azt nyilatkozta akkor a 168órának, hogy

…a vb költségei közé azoknak a dolgoknak a költségei tartoznak, amelyek kizárólag a világbajnokság miatt merülnek föl, csak a rendezvény ideje alatt érvényesülnek, az esemény után megszűnnek vagy nem hasznosíthatók tovább. Ezek jól meghatározható projektelemek: ide tartoznak az ideiglenes létesítmények, például a Batthyány téri óriás ugrótorony vagy a városligeti szinkronúszó-stadion, a nyitó- és a záróünnepség, valamint a szervezés összes költsége….

Most már biztos, hogy ezek összköltsége nem fogja átlépni az eredetileg is tervezett 45-50 milliárd forintot. Az összes többi kiadás nem tartozik a világbajnokság költségvetéséhez. Egyébként az összes parlamenti párt egyetértett a vizes-vb megrendezésével, az úgynevezett FINA-törvényt, amely lehetővé tette az előkészítés felgyorsítását, 97 százalékos többséggel fogadta el az Országgyűlés.

Túlárazás?

Minden esetben racionális oka volt, ha valami végül többe került, mint ami a tervekben szerepelt. Egyetlen példát mondok: a Batthyány téri ­óriás ugrótorony megépítésének költsége menet közben azért emelkedett több száz millió forinttal, mert kiderült, hogy hibás dokumentumok alapján történt a tervezés. lendületet adott Budapestnek, térképre helyezte, hírverést csapott a magyar fővárosnak.

-nyilatkozta Fürjes, majd hozzátette:

“arról már volt szó, hogy rengeteg minden épült, például elkészült az az eddig hiányzó, egy kilométeres gátszakasz, ennek eredményeként többé nem fogja elönteni a Duna a Dagály strandot és környékét.

Ezt hogyan lehetne forintosítani?

Vagy azt, hogy a tévéközvetítések hatására hányan kaptak kedvet a világban, hogy turistaként ellátogassanak Magyarországra. Abban is biztos vagyok, hogy a vb-tapasztalatok nyomán a városi közlekedésben fellendül majd a Duna budapesti szakaszán a kishajóforgalom. És akkor még nem beszéltem arról, hogy sorban állnak majd a gyerekek szeptemberben az úszó- és a vízilabdaklubok bejáratánál, hogy sportolhassanak.

Vagyis a vizes-vb megtérülő beruházás volt.”

Pénznyelő….

A 2017-es vizes világbajnokságot szervező cég négy évvel a sportesemény után még mindig nyeli közpénzt a folyamatban lévő kártérítési perek miatt, furcsa körülmények között.

Négy év eltelte után is vannak még érthetetlen fejlemények a 2017-es budapesti vizes világbajnokság körül – derül ki a G7 cikkéből. Az eseményt szervező Bp2017 Kft. nemrégiben tette közzé a 2020-as évről, vagyis annak végéről szóló beszámolóját, amelyből kiderül, hogy

a cég ellen négy per is folyamatban van, vagy várható különböző tartozások miatt. A négy eljárásból kettőt olyan vállalkozások indítottak, amelyek a Bp2017 Kft. egykori gazdasági igazgatójához, Balogh Sándorhoz kötődnek.

Ezek közül az egyik, a GloboFood Kft., amely egy közel 6 millió forintos számlatartozás miatt a Bp2017-t. A hatmillió forint a cég méretéhez képest kifejezetten jelentős összegnek számít. A GloboFood ugyanis a 2015 és 2017 közötti három évben összesen 12 millió forint forgalmat hozott össze, 2018-ban és 2019-ben pedig 24-24 millió forint volt az árbevétele. Mindehhez 2016 vége és 2020 eleje között egyetlen alkalmazottra sem volt szüksége a társaságnak.

A GloboFoodnál kicsit magasabb összeget, durván 7 millió forintot vár a Bp2017 Kft.-től a Miskolci Likőrgyár Zrt. A vállalat hivatalosan bérleti díj megfizetése miatt perel, de G7 kérdésére azt nem kívánták elárulni, hogy pontosan mit bérelt tőlük a vizes vb-t szervező cég. A Miskolci Likőrgyár hivatalosan soha nem volt Balogh Sándor tulajdona, sőt még csak hozzá köthető emberek sem tűntek fel a részvényesek között vagy a cégvezetésben. Az üzleti kör ismerői mégis már évekkel ezelőtt Balogh érdekeltségeként beszéltek a vállalatról.

A világbajnokság több mint százmilliárdos költségéhez

vagy a Bp2017 Kft.-vel szintén jogvitában álló Antenna Hungária 2,4 milliárdos követeléséhez képest látszólag nem sok az a szűk 13 millió forint, amit a két vállalat behajtana a vizes vb-t szervező cégen. A világbajnokság körüli visszásságokra azonban így is elég jól rámutat, hogy

az adócsalással gyanúsított, körözött egykori gazdasági igazgató köre sajtolna még ki milliókat abból a cégből, amelynek már évek óta nem is kellene működnie, de azóta is csak emészti a közpénzt.

 

vizes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük