Kreml: nyomják Krahácsot, avagy a “nyugat” provokációra készül a Szputnyik V ellen

Egy kicsit mindenkit meglepett, hogy Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter váratlanul nyilvánosságra hozta az orosz és kínai vakcinabeszerzésekről szóló szerződéseket.

Az még meglepőbb, hogy mindkét dokumentum lényegében leleplezi az Orbán-kormány keleti ügyeskedéseit és pénzszórását. Egy nem volt világos, hogy a magyar kormány miért pont most és miért így terítette ki a kártyáit.

Nem kellett sokáig várnunk a válaszra

Gulyás Gergely pénteken Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztoshoz fordult a koronavírus elleni uniós vakcinabeszerzésekről szóló szerződések és szállítási menetrendek nyilvánosságra hozása érdekében.

Gulyás Gergely a biztosnak címzett levelét pénteken a Facebook-oldalán tette közzé.

A miniszter kiemelte: a koronavírus-járvány harmadik hulláma egész Európát, köztük Magyarországot is elérte. Ennek következtében Magyarországon is további korlátozó intézkedéseket kellett bevezetnie a kormánynak. Ezzel együtt – hangsúlyozta – a magyar oltási program végrehajtása is “fegyelmezetten és ütemesen” zajlik. Mostanáig több mint, 1,2 millió ember kapta meg a koronavírus elleni első védőoltását Magyarországon. Megjegyezte: a kiemelkedően magas száma oka, hogy Magyarország az uniós beszerzés mellett Oroszországtól és Kínától is vett vakcinákat. Azt írta: a magyar kormány meggyőződése, hogy a járvány leküzdésének elengedhetetlen feltétele a közbizalom fenntartása. A magyar kormány ezért nyilvánosságra hozta az orosz és kínai oltóanyag-beszerzési szerződéseket. Így közismert, hogy a gyártók milyen feltételek mellett, milyen mennyiségben és ütemezéssel szállítják az oltóanyagokat. ”

“Ez az információ azonban nem állhat a magyar polgárok rendelkezésére az uniós vakcinák esetében”

– hívta fel a figyelmet, hozzátéve: hiszen ezeket a szerződéseket az Európai Bizottság kötötte a vakcinagyártó cégekkel, így a nyilvánosságra hozatal szabályait a szerződésben a bizottság rögzítette.

A szállítás menetrendje

A magyar kormány véleménye szerint a szerződés tartalmáról – különösen a szállítás menetrendjéről – az európai és a magyar nyilvánosság teljeskörű tájékoztatásra jogosult. Ezért levelében a miniszter arra kérte Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztost és rajta keresztül az Európai Bizottságot hogy hozzon nyilvánosságra valamennyi vakcinabeszerzésről szóló szerződést és szállítási menetrendet. Elképesztően együgyű és átlátszó az a próbálkozás, ahogyan most Orbán Viktor (ne legyen kétségünk afelől Gulyás Gergely csak egy végrehajtó csinovnyik) meg próbálja megzsarolni az Európai Bizottságot. Lényegében arra is fény derült, hogy a magyar kormány azért szerzett be orosz és kínai vakcinákat, európai engedélyek nélkül, hogy után az első adandó alkalommal visszavágjon Brüsszelnek.

A Kreml a Szputnyik V ellen készülő nyugati provokációra figyelmeztet

Ha még mindig nem lenne világos, hogy az Orbán-kormány már több, mint Putyin trójai falova az Európai Unióban, akkor nézzük az MTI tudósítója mit jelentett Moszkvából. Nagyszabású lejáratási kampányt tervez az orosz Szputnyik V vakcina ellen az Egyesült Államok a szövetségeseivel – közölte pénteken a Kreml egy meg nem nevezett, magas rangú tisztségviselője a TASZSZ, a RIA Novosztyi és az Interfax orosz hírügynökségek jelentése szerint.

Az informátor szerint a kampány azokra az európai országokra összpontosít majd, amelyekben bejegyezték a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni oltóanyagot, egyebek között annak a szimulálásával, hogy a Szputnyik V alkalmazása emberek tömeges pusztulását eredményezte.

“Annak nyomán, hogy világszerte, így az európai országokban is megnövekedett az orosz Szputnyik V vakcina iránti kereslet, az Egyesült Államok és szövetségesei, szakszolgálataink értesülései szerint azt tervezik, hogy nagyszabású információs kampányba kezdenek, amelynek célja előítéletes viszony kialakítása a Covid-19 koronavírusos fertőzés elleni küzdelem terén kidolgozott hazai tudományos fejlesztésekkel szemben”

– hangoztatta a hírügynökségek által név nélkül idézett, hírszerzési forrásokra hivatkozó illetékes.

A forrás szerint az információs támadást olyan szervezetek készítik elő,

mint az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID), a Soros Alapítvány, a Thomson Reuters Alapítvány, a tömegtájékoztatási eszközök közül pedig a BBC, a Reuters és az Internews.

A nyilatkozó nem közölte, hogy mikorra várható a kampány kezdete,

amely szerinte azt próbálja majd elhitetni, hogy a Szputnyik V “nem hatékony és veszélyes”, és igyekszik kisebbíteni Oroszországnak a járvány elleni küzdelemben játszott szerepét, akadályozni a vakcinának az Egészségügy Világszervezet (WHO) általi jóváhagyását, és csökkenteni az irányában mutatkozó nemzetközi keresletet. A Kreml illetékese mindezt azzal hozta összefüggésbe, hogy az Egyesült Államok szerinte “a Pfizer-vakcina agresszív előmozdításának politikáját” folytatja, amelynek keretében nemcsak az amerikai felet próbálja meg mentesíteni a mellékhatások miatti esetleges perekben kiszabandó bírságok kifizetésétől, de a gyártót is “a hanyagság miatti anyagi felelősség alól”.

Ugye így már minden világos!?

Természetesen itt már előkerül a Soros Alapítvány is és napnál világosabb, hogy vakcinabeszerzés-ügyben a budapesti lépések mindegyike Moszkva érdekeit szolgálják.

(MTI)

 

hosszúhétvége
illusztráció: V.K.

Egy hozzászólás itt: “Kreml: nyomják Krahácsot, avagy a “nyugat” provokációra készül a Szputnyik V ellen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük