A Kúria szerint a “Hírek egy percben” úgy jó, ahogy van! – Uff! – szóltak……

A Kúria két ügyben is kimondta kedden, hogy nem sértett törvényt a közmédia – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap sajtóosztálya az MTI-vel. Ez azt jelenti, hogy újabb sóhivatalt avathatunk…..

Annak ellenére, hogy korábban a Nemzeti Választási Bizottság meg akarta bírságolni az állami médiavállalatot, amiért az M4 Sporton sugárzott hírműsorába ágyazta a kormánypárt kisfilmjét a Kúria közleményében úgy fogalmazott, hogy

“ismét bebizonyosodott, hogy hazugságot terjesztett a fake news média azzal, hogy a közmédia kampányfilmet adott le a hírműsorában”.

Emlékeztetőül…

Az M4 sportcsatornán a Fradi-Újpest meccs szünetében sugárzott egyperces Híradó fele a Fidesz új kampányvideóját tartalmazta, lejátszották a

„Támogassuk Orbán Viktor programját, állítsuk meg a bevándorlást!” szpotot és adásba került a „május 26-án szavazzunk a Fideszre!”

szlogen is.

A Kúria ugyanis teljes egészében elutasította azokat a kifogásokat,

amelyek a közmédia Hírek egy percben című műsorának tartalmával kapcsolatban érkeztek. Felidézték: a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) elküldött kifogások azt sérelmezték, hogy az M4 sportcsatornán május 4-én a Ferencváros-Újpest labdarúgó-mérkőzés szünetében Hírek egy percben tudósított arról, hogy a Fidesz-MPSZ kormánypárt új kampányvideóval jelentkezett.

A Kúria keddi döntésében megállapította, hogy a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. felülvizsgálati kérelme alapos volt, jogkövető magatartást tanúsított. A műsor ellen beterjesztett mind az öt kifogást teljes egészében elutasították.

A Kúria jogi indoklásában szerepel,

hogy a hírműsor kifogásolt része nem minősült politikai reklámnak, mert összevetve más médiapiaci szereplők hasonló tematikájú műsorszámaival, megfelelt az érdemi tartalmi szerkesztési elveknek és a kiegyensúlyozottságnak.

A másik ügyben az MSZP a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elhangzó elemzést kifogásolta,

amelyben a Nézőpont Intézet elemzője számolt be az ellenzéki pártok május 1-jei kampányáról. Kifogásukban azt sérelmezték, hogy nem a pártok képviselőit szólaltatta meg a közmédia. Az NVB és a Kúria is alaptalannak minősítette a kifogásokat, és elutasította azokat – olvasható a közleményben.

Egy hozzászólás itt: “A Kúria szerint a “Hírek egy percben” úgy jó, ahogy van! – Uff! – szóltak……

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük