Karácsony: mostantól egy érvényes tőmondat számít csak: a Lánchíd megújul!

Aláírta a Lánchíd felújítására vonatkozó vállalkozási szerződést kedden a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a közbeszerzési eljárás nyertese, az A-Híd Zrt. A hidat – várhatóan idén nyár elejétől – 18 hónapig teljesen elzárják az autóforgalom elől, míg a gyalogosok idén tavasztól a munkák befejezéséig nem használhatják az átkelőt az odaépülő állványzat miatt.

A műszaki átadás-átvételi eljárás, valamint a munkálatok befejezése 2023 őszére várható. A közbeszerzési eljáráson nyertes A-Híd Zrt. újíthatja fel nettó 18,8 milliárd forintért a Lánchidat.

A fővárosi önkormányzat – a kivitelezési feladat mielőbbi megkezdése érdekében – a megvalósításhoz szükséges teljes összeg biztosítását vállalja

A főváros ennek biztosítására azon kormányzati ígéretben bízva vállal kötelezettséget, hogy a kivitelezési feladathoz a központi költségvetés az önkormányzatnak 6 milliárd forint támogatást biztosít. Hozzátették:

“ezt a vállalását a kormány eddig nem teljesítette, ám a Lánchíd felújításának megkezdése nem tűr halasztást”.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere közösségi oldalán így írt:

“Az ország, a város kincsét féltve őrizni kötelesség.

Az örökségre, amit nagy elődök hagytak ránk, vigyázni muszáj, hogy mi is méltó módon tudjuk átadni az utánunk jövőnek. A nemzeti örökségünk védelme a jól megszokott kicsinyes piszkálódások elhessegetésével együtt a városvezetés elodázhatatlan feladatává teszi a Lánchíd felújítását. Mi megtesszük, amit már korábban kellett volna másoknak. Ma Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója aláírta a közbeszerzés nyertesével a szerződést, mostantól egy érvényes tőmondat számít csak: a Lánchíd megújul.

A Lánchíd nem véletlenül az ország és Budapest talán legfontosabb szimbóluma.

Végignézte a magyar történelem sorsfordító eseményeit, olyan korról is mesél, amikor magánvagyonból közvagyon lett és nem fordítva, mint manapság. Ahogy Szép Ernő komisz versének utolsó sora szól:

„a Lánchíd olyan, mint az élet”.

És tényleg. A városvezetés a felújítás teljes költségére kötelezettséget vállal, annak ellenére is, hogy a kormánynak az elmúlt egy év sem volt elég arra, hogy tartsa a szavát, és a felújításra tavaly februárban megígért 6 milliárd forintot átutalja.

Nem várunk az ígéret betartására, belefogunk:

 •  újjáépítik a meglévő közúti pályalemezt, teljesen elbontják kétoldali hídi gyalogos járdákat, majd újjáépítik azokat;
 • a megmaradó acélszerkezeteket javítják és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről;
 •  a gyalogos műemléki korlátokat felújítják, restaurálják;
 • a föld alatti lehorgonyzó kamrákat szigetelik, felújítják, valamint a budai oldalon lévő szellőzőket átépítik,
 •  kiépítik a lehorgonyzó kamrák dunai árvízi védekezési rendszerét, ennek része a Duna-meder rendezése, roncs- és lőszermentesítése, a hajózási jelzések korszerűsítése;
 • a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik, valamint a helyiségeket felújítják;
 • a kőoroszlánokat és a hiányzó műemléki elemeket visszaépítik;
 •  új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel;
 • a pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat felújítják;
 • gyalogos átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között;
 • kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket.

A felújításról folyamatos és részletes tájékoztatást adunk

Először, előreláthatóan tavasztól, a gyalogos forgalmat kell korlátozni a hídon a munkálatok miatt. A teljes lezárás, ami várhatóan a nyáron esedékes, okozhat kényelmetlenséget a közlekedésben, a budapestiek türelmét és megértését fogjuk kérni annak érdekében, hogy a város 150. születésnapján, 2023-ban méltó ajándékot kaphasson Budapest: a megszépült Lánchidat.”

A rögös út a pontig…..

Szcientológia

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük