A láncreakció beindult: drágul a liszt, ergo drágul a pékárú – legalább nem lesz gond az egynegyed 13.-kal

Ha eddig úgy érezte, kedves nyugdíjas, hogy nem tud dönteni, mire költse a negyed tizenharmadik haviját, itt egy “könnyítés” rögtön év elején. A liszt árának 7-10 százalékos áremelésre kényszerülnek a malmok, mert a jelenlegi árak csak a tonnánként 56 ezer forintos búzára elegendőek, miközben utóbbi ára 66 ezer forintnál jár.

Emelniük kell a liszt árát a malmoknak januárban, különben nem biztosítható a működésük

– mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI beszámolója szerint.

Már 66 ezer forintnál is magasabb egy tonna jó minőségű búza ára, a jelenlegi lisztárak viszont csak 56 ezer forintos búzaárat fedeznek. Mivel hónapok óta ennél drágább a kenyérgabona, a malmok 7-10 százalékos áremelésre kényszerülnek.

A liszt előállítási költségeiből a búza beszerzési árára 75-80 százalék jut

Áremelés nélkül nem bírná ki az iparág ezt az évet, ha pedig tovább drágul a búza, április környékén újabb lisztáremelés következhet. A tervezett mértékű emelés a malomipar átadási áraiban nem több kilogrammonként 6-7 forintnál

– tette hozzá Lakatos Zoltán. Persze a fogyasztói árakban ez ennél nagyobb teher lesz.

A cégvezető szerint

a malomipar alacsony nyereségességének részben az alacsony kapacitáskihasználtságból eredő árverseny az oka.

50 %-os a kihasználtság

Az iparágban az utóbbi években ugyan folytatódott a koncentráció, de a kapacitáskihasználtság most is körülbelül 50 százalékos. A jelenlegi piaci helyzet hátterében alapvetően a hazai és az európai búzatermés áll: a súlyos aszály, majd a tavasz végi, nyár eleji esős periódus sem a termés mennyiségének, sem a minőségének nem tett jót:

a mintegy ötmillió tonnányi magyarországi búzatermésből az étkezési minőség általában szokásos 65-70 százalékos aránya 2020-ban 30 százalék körül volt.

Ez a durván 1,5 millió tonna étkezési minőségű gabona is elegendő lenne ahhoz, hogy meglegyen a lisztalapanyag, hiszen a hazai malmoknak 1,2-1,3 millió tonnára van szükségük az őrlésre. Az európai hiány azonban felfokozta az exportkeresletet. Magyarországról évi mintegy 200 ezer tonna liszt megy exportra, ebből 150 ezer Romániába.

petíció

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük