A lefolyóba vagy a szemétbe öntött használt étolaj károsítja a környezetet

A használt sütőolaj veszélyes hulladéknak számít, biztonságos leadására lehetőség van a Mol több mint 350 töltőállomásán – hívta fel a figyelmet a vállalat annak kapcsán, hogy húsvétkor a háztartások az átlagosnál nagyobb mennyiségben használnak zsiradékot, amelyet megfelelő módon gyűjtve és leadva újra lehet hasznosítani.

A Mol sütőolaj-gyűjtő programja 2011-ben indult, azóta a lakosság mintegy 3 millió liter használt sütőolajat adott le. A lefolyóba vagy a szemétbe öntött használt étolaj károsítja a környezetet, összegyűjtése és feldolgozása ezért elsődleges környezeti érdek.

A sütőolaj a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.

Ha az élővizekbe jut, a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egy liter sütőolaj akár 1 millió liter ivóvizet is elszennyezhet.

A Mol töltőállomásain egyszerűen, gyorsan és környezetbarát módon leadható a használt étolaj.

Mivel háztartási mennyiségről van szó, egyszerre legfeljebb 10 liter adható le

Nem kell extrán leszűrni, a sütéskor keletkezett ételmaradvány benne maradhat, de a sütőolaj nem lehet más hulladékkal, anyaggal vagy vegyszerrel szennyezett. Leadható például használt műanyag palackban vagy befőttesüvegben, és a töltőállomásokon kérhető a kútkezelő segítsége.

A leadott sütőolajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze, és tisztítás után eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle, amelyet a Mol százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

Természetesen nem csak a Mol gyűjti a használt étolajat. Szintén a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. szállítja el a haAnalitikasznált étolajat több, mint száz ALDI áruházban elhelyezett gyűjtőből.

Magyarországon évente mintegy 25 000 tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban, ennek mindössze nagyjából 2%-a, körülbelül 500 tonna kerül begyűjtésre. Egy csepp sütőolaj akár 1000 liter élővizet is beszennyezhet.

A Coop üzletlánc 500 boltjában gyűjti a használt étolajat

Ráadásul ők minden egyes liter használt étolajért egy 80 forint értékű kupont adnak. Igaz nálunk csak egy literes palackokkban adható le a használt étolaj és egyszerre maxikmum öt litert fogadnak be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük