„Azzal foglalkozom, amit a világon a legjobban szeretek, ez pedig a zene, a színpad, a közönség. Ez engem boldog és mérhetetlenül gazdag emberré tesz!” – vallja Deák Bill Gyula, a “magyar blueskirály”, Bill Kapitány, vagy csak Bill.

Deák Bill’70 – “A” koncert

70 -ik születésnapja alkalmából fantasztikus koncertre készül a kőbányai sztár. Vendégeit is a magyar zene élvonalából választotta, ott lesz Hobó és Tátrai Tibor is. “A magyar blueskirály”; az egyetlen hazai énekes, akinek amerikai kritikusok szerint

“fekete hangja van.”

Megkérdőjelezhetetlen tehetsége nemcsak itthon tette ismerté és népszerűvé, hanem nemzetközi szinten is igen magasan jegyzik, igazi ikon az ikonok között.

A többszörös arany-, platina és gyémántlemezes énekes a koncerten több évtizednyi zenei időutazásra invitál november 9-én a Papp László Budapest Sportarénába. A híres művész színes repertoárjából örökzöld dalait mára már 3 generáció énekli.

Zenei időutazás

A koncerten várható a Rossz vér, Kőbánya blues, Felszarvazottak balladája és megelevenedik Torda alakja is az István a Királyból. Fergeteges és nagyon jó hangulatú koncertet ígérnek a szervezők, amire már elkezdődött a jegyelővétel.

Aki esetleg fiatal korára való tekintettel nem tudná, ki is ő….

A kőbányai Sztár együttesben külföldi dalok éneklésével kezdte. Később mint jazzénekes a Napsugár, a Wanderers és a Loyd együttes tagja. 1979-1985-ig a Hobo Blues Band tagja volt, ezután szólópályára lépett. Megalapította a Bill és a Box Company-t Bencsik Sándorral, a P. Mobil és a P. Box egykori tagjával.

Fellépett az István, a király című rockoperában: Torda, a Táltos szerepében. 1983-ban, az Itt élned, halnod kell, a János vitéz, a Jézus Krisztus szupersztár című musicalekben láthattuk.

  • 1983-ban Rossz vér címmel jelent meg első szólólemeze.
  • 1986-ban Bill Kapitány Blues Cirkusza és a Mindhalálig blues című önálló albumokkal jelentkezett. (Ezeket a lemezeket 2001-ben újra megjelentették CD-n és kazettán.)
  • 1987-ben a Deák Bill Blues Band vezetője lett. Dániában és az egykori Nyugat-Németországban is fellépett.

Filmszerepet kapott a Kopaszkutya című Szomjas György filmben.

A 90-es évektől vidéken és a fővárosban is nagy sikerrel koncertezik folyamatosan együttesével, a Deák Bill Blues Banddel. Az 1993-as Bűnön, börtönön, bánaton túl című lemeze megjelenése után 6 évig új lemezt nem készített, de együttesével rendszeresen koncertezett.

Bort, bluest, békességet című albuma 1999-ben jelent meg. Stílusa változatlan, tehát régi szokásához híven, a tőle megszokott blues: rhytm and blues műfajt hallhatjuk albumán.

2008. áprilisában, 9 év után jelent meg a következő lemez, Hatvan csapás címmel. Még ebben az évben, december 19-én születésnapi jubileumi nagykoncertet tartott a Körcsarnokban. Erről DVD jelent meg, mely hatalmas sikernek örvendett.

Díjak, elismerések:

  • 2007-Blues Patika Életmű-díj
  • 2008-Pont FM Életmű-díj
  • 2009-Fonogram Életmű-díj
  • 2012-Magyar Érdemrend Lovagkereszt

Deák Bill Gyula 70 – Nagykoncert

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét