A legrosszabb is jobb lesz VI. - Tiszta, zöld Magyarországot! - Városi Kurír

Sorting by

×

A legrosszabb is jobb lesz VI. – Tiszta, zöld Magyarországot!

A legrosszabb ellenzéki kormánykoalíció is jobb lesz, mint volt valaha is a legjobb Orbán. Ennek igazolására ezúttal talán elég lehetne egyetlen mondat: az új törvényhozásnak, az új kormánynak, ha megkapja a választók bizalmát, lesz környezetvédelmi politikája, lesz széles jogkörrel felruházott környezetvédelmi minisztériuma, hatósága, s a költségvetésében lesz elkülönített pénz a célok megvalósítására. Orbán Viktor kormányának nincs, nem is volt soha. Tiszta, zöld Magyarországot!

Hirdetés

Jelenleg az egész világon összesen csak négy ország van, amelynek nincs önálló környezetvédelmi minisztériuma

Ezek: Szaúd-Arábia, Szomália, Tanzánia, Magyarország. Magyarországon ma már nincs országos környezetvédelmi hatóság sem, sőt, a környezetvédelmi ombudsman 2012. óta már csak a helyettes biztos, hivatalának nincs sem kellő hatásköre sem pénze. A környezetszennyezési panaszokkal a megyei kormány-hivatalok, a belügyminisztérium, a katasztrófavédelem és az agrártárca foglalkozik, a hatáskörök nem világosak, a szennyezők olykor nagy, befolyásos cégek, vagy éppen kivételes „jogosultságú“ személyek, a vizsgálatok elsikkadnak és eredménytelenek. Az illegális szeméthalmok pedig országszerte növekednek. De legalább tavaly június óta van négy paragrafusból álló klímavédelmi törvényünk, amelynek legfontosabb pontjai igazolják: a Fidesz fölöttébb komolyan veszi a klímaváltozás és a környezet-szennyezés elleni védekezést.

Íme a legfontosabbnak tűnő pontok

A törvényalkotó
1.§/d felkéri a Kormányt a rövid-, közép- és hosszú távú klímavédelmi és klímaalkalmazkodási intézkedések megvalósítására.
3.§ (1) Magyarország az üvegházhatású gázok kibocsátását legalább 40 százalékkal csökkenti 2030-ig az 1990. évhez képest.
(2) Magyarország 2030-at követően a végső energiafelhasználás 2005. évi szintet meghaladó növekedése esetén a növekményt kizárólag karbonsemleges energiafor-rásból biztosítja.
(3) Magyarország a bruttó végső energiafogyasztásban legalább 21százalékos meg-újuló energiaforrás részarányt ér el a 2030. évig.
4. § Magyarország a 2050. évre eléri a teljes klímasemlegességet, azaz az üvegházhatású gázok még fennmaradó hazai kibocsátása, valamint elnyelése a 2050. évre egyensúlyba kerül.
4/2 A Kormány gondoskodik a klímavédelmet szolgáló, költségvetésből finanszírozott fejlesztések forrásának megteremtése céljából Zöld Államkötvény kibocsátásáról, valamint társadalmi szemléletformáló kampányokat folytat, különös tekintettel a gazdasági döntéshozókra.

Ugyan Viktor láss neki, ha kedved tartja

Ez minden. Magvas, korai határidőket, pontos finanszírozást megszabó törvény, különösen tetszetős, hogy a T. Ház „felkéri“ a magas kormányt, hogy amit a klímavédelem terén tenni tud, tegye meg! (Ugyan Viktor, láss neki, ha kedved tartja!) A törvény hátországában bizonyára az rejlik, hogy az Európai Unió komoly pénzeket helyezett kilátásba azon országoknak, amelyek a szennyező anyagok kibocsátását a vázolt ütemben csökkentik. Rajtunk nem múlik semmi, a törvény megszületett. Megígértük, vállaltuk….! Teljesítjük?
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség gondozásában tavaly szeptemberben kiadott jelentés megállapítja: földrészünkön a lég- és zajszennyezés, a klímaváltozás hatásai (extrém hőmérsékletek), illetve a veszélyes vegyi anyagoknak való kitettség mind károsítják a népesség egészségét. A(z idő előtti) halálozások 13 százalékáért a környezeti ártalmak okolhatók. – olvasható a Rakéta c. portálnak a jelentést idéző cikkében. Az adatok sajnos csak a 2012-es állapotot mutatták be – ezek egyelőre a legfrissebb számok. Az Európai Gazdasági Térség 39 országában 100 000 lakosra vetítve a szennyezések miatt a gazdagabb nyugati térségben halnak meg a legkevesebben. Izland, Svédország és Norvégia végzett az élen, és őket követi Svájc.

Fertő tó mellett épül a hatalmas bulinegyed és pusztul a természet

Magyarországon a helyzet meglehetően rossz. Csehország, Horvátország, Szlovákia és Lengyelország nagyjából egy szinten vannak magasan felettünk, mi a lista alján állunk. A vizsgált 39 ország közül mindössze Bulgáriában, Romániában, Bosznia-Hercegovinában és Albániában halnak meg többen környezetszennyezés miatt, mint nálunk. Reméljük, azóta helyezésünk javult, bár lehet, hogy ez hiú remény.

A hátrányos társadalmi helyzetű közösségekben kirívóan pocsék a helyzet. Sorsukat a rossz környezet mellett külön nehezíti a rossz egészségi állapot és a szegénység. Magyarországon kiváltképp a roma lakosság él súlyos hátrányban, 33 százalékuk még tiszta ivóvízhez sem jut. Közben pedig a kormány és a szerteszórt hatóságok áldásával ( vagy a nélkül) természetvédelmi területeken folynak kiemelt beruházások,

 • a Fertő tó mellett épül a hatalmas bulinegyed és pusztul a természetes környezet;
 • az almásfüzitői iszaptároló felszámolására nem tesznek lépéseket, és a BKV természetesen nem kapja meg az elaggott fővárosi buszok cseréjéhez szükséges állami támogatást.

A példákat tömegével sorolhatnánk. (És vajon a Greenpeace és más civil környezetvédő szervezetek adminisztrátorainak át kell-e adni pénzügyi támogatóik névsorát az új rendelet szerint? Vagy ők is felmentést kapnak mint a CÖF?)

Orbán Viktor kormányának 2010. óta nincs környezetvédelmi politikája. Mostanában van némi mozgás, ki tudja, vajon csak látszat-e, mert az uniós támogatások kilátása fölöttébb vonzó lehet a kormány számára, a pénz felhasználásának közvetlen ellenőrzése pedig eléggé nehézkes lehet. Magyarország tehát – legalább propagandájában, hivatalosan – átalakult környezetvédő országgá.

Megígértük, hogy hamarabb leszünk klímasemlegesek, mint Európa többi része! Hiszi a piszi! Ami eddig volt, az alig több a semminél.

Zöld fordulatra van szükség!

Zöld fordulatról szól az ellenzéki program egyik fejezete, érdemes egy-két pontját külön szemügyre venni! A klímaváltozás és a környezetszennyezés minden élőt fenyeget a földgolyón, s a kivételes veszélyek ellen kivételes intézkedésekre van szükség. Mindenki bajban van, meg kell kísérelni ezt mindenkinek tudtára adni!

A minimum, hogy az új kormány – ha erre lehetőséget kap – külön környezetvédelmi minisztériumot alakít, s az állam-igazgatásban a környezet- és klímavédelemben intézkedési jogkörrel ellátott helyi szervezeteket hoz létre.

 • Az új kormány nem tűri majd az illegális szeméthegyek sokasodását és a vizek és a talaj szennyezését, illetve
 • a büntető jogrendbe remélhetően súlyos büntetéseket épít be a környezetkárosítók ellen.
 • Megszüntetné a kiemelt beruházások rendszerét, így beruházók nem telepedhetnének meg természetvédelmi területe-ken.
 • Leállítanák a Budapest-Belgrád vasút építését, és
 • felülvizsgálnák a Paks II. beruházás feltételeit.
 • Az energiatermelésben előnyt élvezne a megújuló energiaforrások bővítése, a károsanyag-kibocsátást pedig – céljuk és ígéretük szerint – 2030-ig 60 százalékkal csökkentenék.
 • A program egyik leginkább ambiciózus fejezete: évente 100 ezer lakás fűtésének illetve szigetelésének korszerűsítését tervezik – lévén a fel nem használt energia a legolcsóbb és legkevésbé környezetszennyező, miközben persze a lakásokban szükség szerint meleg van.
 • Az agráriumban pedig az új koalíció felülvizsgálná a Fidesz irányításával lezajlott földprivatizációt
 • Fellépne a spekuláció ellen, és
 • létrehozná a helyi földbizottságokat, amelyek gondoskodnának róla, hogy a termőföld azokhoz kerülhessen, akik megművelik. Stratégiai cél, hogy 2030-ra 50 százalékkal csökkenjen a növényvédőszer-használat, 20 százalékkal a műtrágyahasználat, 25 százalékra kellene növelni az ökológiai gazdálkodás területét, mindezzel segítve az élelemtermelés szempontjából kulcs-fontosságú beporzók védelmét is.
 • A vízgazdálkodást alapjaiban szándékoznak megváltoztatni! Az éghajlatváltozás miatt várható tartós aszályok, a termelés biztonsága és a vízigények kielégítése miatt is szükséges, hogy az (ár)vizek gyors levezetése helyett a vizet szabályozottan kivezessék az ártérre, és megtartsák a tájban.

A jövendő koalíció minimális tervei

Az értékes erdőket szándékuk szerint örökerdővé alakítják, fokozatosan megszüntetnék a tarvágást. Ezzel és őshonos fafajú telepítésekkel 2030-ra 27százalékra növelnék az erdők területét. Az együttműködő ellenzéki pártok programvázlatában részletes tájékoztatás olvasható a jövendő koalíció minimális terveiről, s aki olvasónak, szavazónak kedve szottyan, minden fejezetét kiegészítheti a maga javaslatával vagy információjával a kozosalap.hu portálon. Ez újdonság a politikai programalkotásban, mert végre az érintettek szóhoz juthatnak, amikor a bizalmukért folyamodók programot szövegeznek.

És ez nem holmi fideszes-kormányzati álkonzultáció, amely arról szól, hogy „Magyar! Szeretnél-e több pénzt, vagy szeretnél-e több pénzt?“

A programvázlatban vannak kérdések, vannak célok, van alternatíva. És a szerzők (a történelemben most először?) igénylik mások véleményét! Ide pedig már csak annyi kívánkozik: hatásos klímavédelem, környezetvédelem nem lehetséges csak erős nemzetközi együttműködésben. Vagyis igenis!

Másoknak is van beleszólása abba, hogy ez ügyben mi történik Magyarországon, amint mi is hallathatjuk a hangunkat más országok szándékait, gyakorlatát illetően. A szennyezés nem áll meg a határokon, a klímaváltozás még a földrészeknek is fittyet hány. A nemzeti szuverenitással, Orbán Viktor dédelgetett délibábjával pedig fikarcnyit sem törődik. Közös érdekű ügyekben a szuverén, jó döntés a közös döntés!

Ceterum censeo: ha Orbán Viktor győz a választásokon, kivezeti az országot az Euró-pai Unióból.

Előzmény

zöld

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.