Már a 2010-es választás sem volt tiszta, hiszen a Fidesz aljas indítékból, előre megfontoltan hiszterizálta a lakosság jelentős részét – ahogy egyébként 1998 óta tette mindig. Azóta pedig…

Egyenesen visszataszító

Két jelentés is tisztességtelennek, bár szabadnak(?) minősítette a legutóbbi parlamenti választásokat, és ennél jobbat az önkormányzatiakról sem lehet mondani. S ami jelenleg még tart – az EP-kampány –, kifejezetten visszataszító.

Kimondható: a választási csalás ténye nyilvánvaló.

Nem véletlenül vetődik föl évek óta a bojkott lehetősége. Ugyanakkor érthető annak elutasítása – még ha nem értünk is egyet vele. Elvégre a sikerrel kecsegtető bojkotthoz olyan egyetértés, olyan összefogás kellene, amely nagyobb, teljesebb volna annál is, ami egyetlen közös (demokratikus) ellenzéki listához, közös egyéni jelöltekhez kell…

Viszont az ember – ha tévét néz, vagy kilép az utcára – tapasztalja: a választási csalás olyan egyértelmű, hogy az mellbe vágja a szemlélőt.

A kormány a Fidesz kampányát folytatja

Mégpedig nyilvánvalóan közpénzből (mi másból?), közpénzek százmilliárdjaiból, folyamatosan. Hosszú évek óta…

Minden „tájékoztatás” célja, tartalma a dezinformálás, a hiszterizálás: kényszerképzetek beültetése az emberek fejébe, lelkébe. Ezért voltak a „nemzeti konzultációnak” becézett gazemberségek, ezért a bukott, de sikeresnek emlegetett népszavazás – ezért minden. A plakátkampányok, a hazudozások végtelen sora: mocskos plakátok között telik az életünk.

Az ellenzéket pedig megfosztják a nyilvánosságtól – a nyilvánosság ama részétől, amelyből a magyar társadalom többsége „tájékozódik”. Valójában alig van lehetősége arra, hogy a folyamatos hazaárulózásra, bérencezésre hallható választ adjon. S üldözi őket az ÁSZ stb. is.

És minden nap alkalom arra, hogy valami primitív uszítást műveljenek: most például a Fidesz „lex Czeglédyt” készül benyújtani…Hiába, komoly gyakorlatuk van már személyre szabott törvényekben.

Brutális médiafölény

Ha az ember meg akarja óvni magát a „kormány” hazugságaitól, valósággal menekülnie kell. Legjobb, ha barlangba költözik – különben a „kormány” lélekgyilkos propagandája valahol mindenképp eléri.

Amit „közmédiának” neveznek, a múlt század nagyjából hetvenes éveitől sosem volt annyira romlott, annyira züllött, mint manapság. Valami szakmaiságnak, valami, bármily töredékes, de autonómiának a konszolidált Kádár- korszakban jutott hely, közéleti műsorokban is.

Manapság bármiféle etikát emlegetni a hazugsággyárral kapcsolatban egyszerűen nevetséges. Hogy csak napjainkból említsek példát: a Strache-ügy magyar, fideszes vonatkozásairól hallgat, illetve gátlástalanul hazudik a hírhamisító társasága. És akkor ott van még a TV2, ott vannak a fölvásárolt-elajándékozott lapok. Rossz érzéseink lehetnek a Népszavával kapcsolatban is.

„Kormányzati tudományosság”

Századvég, Veritas, Emberi Méltóság Tanácsa vagy micsoda, Migrációkutató Intézet stb.: a „kormány” által gründolt intézetek sora uralja a tudományosnak maszkírozott világot.

„Szakértőik” kampányidőszakban szinte naponta publikálnak valami „tudományosságot” az EU válságáról, a „népességcseréről”, az ellenzék „züllöttségéről” és más, a „kormánynak” tetsző dolgokról. Az általuk keltett ricsajtól tiszta hangot nem vagy csak alig hallani.

„Népességcsere” – azt hiszem, e szó tömören kifejezi a Fidesz / a „kormány” propagandájának uszítóan aljas, hazug voltát. És primitívségét is: aki még valamennyire normális, nem hiheti el ezt a bárgyúságot. Ám abban a körben, amely a Fidesz számára „a magyarságot” jelenti, még(?) sikeres.

Közben egyetemet üldöznek el, egyetemeket szállnak meg, színházakat igyekeznek pórázra kötni, és szétverik vagy legalábbis „háziasítják” a Magyar Tudományos Akadémiát. Folyik a közoktatás elképesztő lezüllesztése, a továbbtanulás lehetőségének radikális korlátozása.

Cselédek világa

A dőzsölő, mértéket nem ismerő, rabló oligarchia ellenpontjaként gondoskodnak önállóságukat vesztett, tájékozódni képtelen vagy arra bátortalan, helyi fideszes Döbrögik által megfélemlített, kiszolgáltatott, „üveggyöngyön, tüzes vízen megvásárolt” cselédek tömegéről. Olyan emberekről, akiket kényszerítenek és/vagy megtévesztenek, hogy saját valós érdekeik ellen szavazzanak. Persze, „a szegénység kisebbíti a bűnt” (Chamfort, 1741-1794) – de vajon mi menthetné például az aljas „kormányt” gátlástalanul kiszolgáló egyetemi rektorokat..?

Mindenki sorra kerül

Még vannak független bíróságok, de a rájuk nehezedő nyomás szinte napról napra erősödik: Orbániában nem lehetnek kétségeink sorsuk felől. Vannak még színházaink – arra jók, hogy a NER demokratikus voltát „igazolják”, szándéktalanul is.

Szigetekre száműznek mindent, ami autonóm. És e szigetek körül fogy a levegő.

Néhányszor hivatkoztam már Majtényi Lászlóra, most sem tehetek mást: ahhoz, hogy a NER-t választáson meg lehessen verni, már a választás előtt meg kell buknia.

Ám minden nap, amely még Orbánia, a NER uralma alatt telik, növeli annak veszélyét, hogy csak kataklizma árán lehet megújulni.

Kiemelt képünk: kampányplakát a veresegyházi iskola előtt; van még további kettő. A  szerző felvétele.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét