A lejárt okmányok a veszélyhelyzet miatt csak "kerítésen belül" érvényesek - Ha utazna, kizárólag valóban érvényes igazolvánnyal teheti! - Városi Kurír

Sorting by

×

A lejárt okmányok a veszélyhelyzet miatt csak “kerítésen belül” érvényesek – Ha utazna, kizárólag valóban érvényes igazolvánnyal teheti!

Újabb faramuci helyzetet állított elő a kormány azzal, hogy folyamatosan hosszabbítja a veszélyhelyzetet, mert ugyan Magyarország határain belül ellavírozhat az ember, ha “lejárt”, de külföldön hiába magyarázza, hogy a nem érvényes papírjai jók, csak nem úgy…, ezt sehol nem fogadják el. Viszont a kormányablakokban -legalábbis Budapesten-  lehetetlen az időpontfoglalás, egy hónapra előre minden hely foglalt.

Hirdetés

Ahogy a kínai-orosz vakcinákat Európa javarészében, úgy a lejárt okmányokat sem tolerálják…

Hiába szeretett volna bejelentkezni az okmányirodába, nem tudott online időpontot foglalni a budapesti kormányablakoknál az ATV Híradójának nyilatkozó hölgy. Bár az okmányok a veszélyhelyzet miatt tovább érvényesek, az utazási szakértő arra figyelmeztet

az utazni vágyóknál nem fogadják el a lejárt okmányokat a repülőtereken és határátkelőkön.

Magyarországon a vészhelyzetre való tekintettel nem kötelező meghosszabbítani a lejárt műszaki vizsgát, a személyi igazolványt vagy éppen a jogosítványt.

Egy uniós szabályozás miatt ugyanis 10 hónappal meghosszabbították azoknak a vezetői engedélyeknek az érvényességét, amelyek 2020. szeptember elseje és 2021.június 30.-a között jártak le.

A tavaly március és július között vagy tavaly november 3. óta lejárt okmányok a veszélyhelyzet megszüntetésének napját követően 120 napig maradnak érvényesek. Ugyanez vonatkozik a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időre is.

A diákigazolványok azonban egységesen, lejárati idejüktől függetlenül 2021. október 31-ig érvényesek

A lejárt okmányokat azonban csak a magyar hatóságok fogadják el, figyelmeztet az utazási szakértő:

“Ha valaki külföldre utazik, akkor mindig csak érvényes személyigazolvánnyal vagy pedig érvényes útlevéllel lehet utazni, tehát muszáj azt, hogy meghosszabbítsuk, lejárt útlevéllel vagy pedig lejárt személyigazolvánnyal nem lehet külföldre utazni”

Az ATV Híradójának nyilatkozó budapesti hölgy a személyigazolványát szerette volna lecserélni a kormányablaknál, de online nem tudott már időpontot foglalni:

“Az első nehézséget az okozta, hogy egyesével kellett az okmányirodáknak az elérhető időpontjait végignézegetnem, és az elkövetkező egy hónapra a budapesti okmányirodák egyikében sem találtam szabad időpontot”.

A kormányablak online felületén, táblázatban jelennek meg foglalható időpontok

A budapesti helyszíneken szinte minden piros, így jelzik, hogy nincs időpont, szürkével, pedig, hogy nem foglalható.

Szabad időpontot Budapesten az ATV Híradójának stábja sem talált. Keresték a kormányt, hogy a külföldre utazók kaphatnak-e külön időpontot az okmányirodákba, ám az adásig nem kaptak választ.

Kapcsolódó

veszélyhelyzet

 

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.