Sorting by

×

A lengyel és a szlovák kormányfő is felháborítónak tartja a magyar “semlegességet”

Szlovákia és Lengyelország egységesek az Oroszország elleni szankcióknak, és Ukrajna európai szempontú jövőjének a kérdésében. A két kormányfő viszont bírálta Magyarországot.

Az Oroszországgal szembeni szankciók fokozását sürgette az ukrajnai invázió miatt Eduard Heger szlovák miniszterelnök, amikor lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel tárgyalt az északkelet-szlovákiai Stara Lubovna várában. Mint elmondta, Lengyelország osztja ezt a véleményt.

Ugyanakkor csalódottságának adott hangot Magyarország hozzáállása miatt, amely nem hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnának, illetve nem engedi, hogy a fegyvereket szállító katonai szállítmányok áthaladjanak a területén.

Morawiecki elmondta:

szlovák kollégájával együtt felháborítónak tartja, hogy olyan országok, mint Magyarország és Németország tiltakoztak az Oroszországot célzó szankciók ellen.

Ebben a kérdésben szerinte nincs egyezség a V4-en belül. Morawiecki hangsúlyozta:

egyértelműen meg kell nevezni azt, ami Ukrajnában történik.

 

A megjegyzések arra utalnak, írja a BBC, hogy a visegrádi négyek (V4) csoportjában egyre szélesedik a szakadék Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt, mivel a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Lengyelország is nehézfegyvereket, például harckocsikat szállít az ukránoknak.

Magyarország viszont szigorúan “semleges” maradt

“Intenzív, közös segítségnyújtás. Továbbra is kitartunk a segítségnyújtás mellett. Nagyon is a tudatában vagyunk annak, milyen fontos, hogy Ukrajna szabad, demokratikus ország maradjon, és hogy a területi egységét tiszteletben tartsák” – jelentette ki Heger.

Morawiecki emlékeztetett: Vlagyimir Putyin orosz elnök szándéka az Ukrajnai háború kirobbantásával a nagy birodalom megújítása volt.

“Ez az a cél, amelyet Ukrajna legyőzése után meg akarna valósítani” – tette hozzá. Szlovákia hozzáállása szerinte kiváló, noha az ország nagyobb mértékben függ az orosz gáztól – írja a pozsonyi Új Szó.

Forrás: hu.euronews.com

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.