A lengyel, magyar kormányegység újabb próbaköve a Navalnij-ügy

Miközben a magyar kormány nap, nap után, bizonyítja orosz vezetéshez kötődő hűségét, és időnként csak szemmel látható kényszer hatására és fog csikorgatva hajlandó a Putyin ellenes EU-s szankciókhoz csatlakozni, a lengyel vezetés éppen ellenkezőleg. Andrzej Duda államfő országa márcsak történelmi okokból is, élharcosa az oroszellenes döntéseknek. Nincs ez másként a Navalnij-ügyben sem. 

Andrzej Duda nem alkuszik

A lengyel államfő szerint az Európai Uniónak erősebb – akár a Gazprom orosz gázipari óriáscég európai tevékenységére is kiterjedő – szankciókat kellene bevezetnie Oroszországgal szemben az Alekszej Navalnij ellenzéki politikussal szembeni bánásmód miatt.

Andrzej Duda a Financial Timesnak adott, a londoni üzleti napilap hétfői kiadásában megjelent interjúban kijelentette: “teljesen indokolt” szóba hozni a Moszkvával szembeni további szankciók lehetőségét, tekintettel egyrészt a Navalnijjal szembeni fellépésre, másrészt a továbbra is megoldatlan georgiai és ukrajnai konfliktusokban játszott orosz szerepre.

“Nincs más békés módja a nyomásgyakorlásnak egy olyan országgal szemben, amely megsérti a nemzetközi jogot. A nemzetközi jog elsőbbsége ebben az esetben alapvető fontosságú. Addig nincs háború, amíg a nemzetközi jogot betartják. Ha a nemzetközi jogot megsértik, abból mindig konfliktus támad”

– fogalmazott a lengyel elnök.

“Puskák, ágyúk és bombák nélkül”

A későbbiekbe Duda elnök még hozzátette: a konfliktus elkerülésének egyetlen módja a nemzetközi jog tiszteletben tartásának kikényszerítése, ez pedig “puskák, ágyúk és bombák nélkül” csak szankciókkal lehetséges.
Andrzej Duda kijelentette, hogy Lengyelország készen áll a konszenzus kialakításának elősegítésére ebben a kérdésben.
A lengyel államfő szerint Josep Borrellnek, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének is újra kellene gondolnia a jövő hónapra tervezett moszkvai látogatását.

“Hiba lenne ez a látogatás, ha feltételéül nem Navalnij szabadon bocsátását szabnák”

– fogalmazott.

Gazpromkeringő

Duda szerint a Moszkvára gyakorolt nyomás fokozásának eszköztárába tartozhatna a Gazprommal szembeni fellépés is.

“Úgy gondolom, hogy ha korlátok közé szorítjuk a Gazprom gazdaságos működésének lehetőségeit az Európai Unió területén, akkor előrelépés történhet a nemzetközi jog, valamint az emberi és a politikai jogok oroszországi tiszteletben tartása felé, mivel (a Gazprommal szembeni fellépés) komoly fejlemény lenne Oroszország gazdasági érdekeinek szempontjából”

– mondta a Financial Timesnak a lengyel elnök.

A lengyelek és Biden

A brit napilap felvetette, hogy Andrzej Duda csak akkor gratulált Joe Biden amerikai elnöknek, amikor az elektori kollégium megerősítette Biden elnökválasztási győzelmét. A Financial Times felidézte azt is, hogy Biden a választási kampányban Fehéroroszországgal együtt emlegette Lengyelországot, amikor a világszerte felemelkedőben lévő totalitárius rendszerekről szólt.
Andrzej Duda azonban az interjúban igyekezett kicsinyíteni mindkét ügy jelentőségét, mondván: Varsó és Washington kapcsolatai túlságosan fontosak ahhoz, semhogy egyetlen megjegyzéstől vagy gesztustól függjenek.
Hozzátette: korai lett volna gratulálni Bidennek

“arra alapozva, hogy a média a választási eredmény kihirdetése mellett döntött”.

Végezetül az elnök ráerősített, hogy örömmel venné, ha az Egyesült Államok fokozná lengyelországi katonai jelenlétét.

“Készen állunk az amerikai hadsereg fogadására és az állomásoztatásához szükséges feltételek megteremtésére”

– mondta a témában a lengyel elnök.

kormány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük