A “liberális” szó megúszta Orbán írtóhadjáratát

Deutsch Tamás tegnap még arról számolt be, a liberális szó kimaradt a szövegből, és ezt a Fidesz irányába tett elmozdulásként értékelte. A néppárti kongresszus EU-s értékekről szóló határozatának első négy mondata egy magyar ellenzéki párt közleményében is állhatna.

Orbán gigagyőzelme egy napig sem tartott…

A liberális szó kihagyását az illiberális Fidesz képviselője szimbolikusnak és a

„mi irányunkba való elmozdulásnak”

ítélte, és Orbán Viktor nagy győzelmeként lehetett aposztrofálni.

Ám valami nagy baj történhetett:

a végső szövegben mégis ott virít a liberális szó. Sőt. Egy egész sereg olyan fogalom virít a határozatban, amit mintha direkt a Fidesznek szántak volna “finom utalásféleképpen”. Egész pontosan az EU-értékek és a demokrácia feletti őrködéssel kapcsolatos határozat szövegében rögtön a harmadik mondatban olvasható a következő:

“A második világháború után a kereszténydemokraták az élvonalban küzdöttek azért, hogy létrehozzák a liberális demokráciát a biztonságos Európában, a zsidó-keresztény demokratikus elgondolások és értékek, a jogállamiság, a többpártrendszer és az erős civil társadalom és a független sajtó, a vallás-, vélemény- és gyülekezési szabadság alapján állva. Ma ezek az alapvető értékek és elvek soha nem látott mértékben vannak veszélyben.”

A néppárti kongresszuson eldőlt, Manfred Webert jelölik csúcsjelöltnek, ő lehet az Európai Bizottság következő vezetője, ami valóban a Fidesz szája íze szerinti eredmény.

Vásárhelyi Mária is reagált a fentiekre:

“After the Second World War, Christian Democrats were at the forefront fighting
to establish LIBERAL DEMOCRACY in a secure Europe — based on our Judeo-Christian democratic
ideas and values, the rule of law, a multiparty system and a strong civil society with
independent media, the freedom of religion, expression and association.”

Így “sikerült” a Fidesznek az EPP helsinki nyilatkozatában a liberális demokráciát, mint európai alapértéket, kereszténydemokráciára változtatnia. Hazudnak reggel, hazudnak este, hazudnak a nap minden órájában. És mindenkit hülyének néznek. Nemcsak a #magyarembereket, hanem az egész világot.

És ezekre akar Manfred Weber az EP leendő elnöke “nyomást gyakorolni”.

Ha még mindig nem látja, hogy miféle gonosztevőkkel van dolga akkor azért, ha pedig látja, és mégsem akarja tudomásul venni, akkor azért alkalmatlan az általa megpályázott pozícióra. Minden EPP képviselő, aki képes egy tál lencséért – azért a kurva tizenegynéhány képviselői helyért – feláldozni a legalapvetőbb európai értékeket, ostoba és aljas.

Nemcsak minket magyar demokratákat árulnak el,

hanem saját szavazóikat és az európai demokrácia alapeszményeit is. És nem tanulnak a történelemből! Gondoljunk csak a Népszövetségre, amely ugyancsak azért jött létre az I. vh után,, hogy megakadályozza egy újabb pusztító európai háború kirobbanását, ám mivel a résztvevők képtelenek voltak az együttműködésre és az ésszerű kompromisszumok megkötésére és nem ismerték fel az egyre súlyosabbá váló fasiszta veszélyt, simán belehajózták Európát a II. világháborúba.

Az Európai Unió is hasonló célból jött létre; azért hogy megakadályozza Európában egy újabb pusztító háború kirobbanását. Ám ha az Unió vezetői folyamatosan behunyják a szemüket és engedményeket tesznek az Orbán-féle gátlástalan bajkeverőknek, akkor a történelem meg fogja ismételni önmagát.

Donald TUSK az Európa Tanács elnöke szerint:

„Hadd mondjam ki kereken: senkinek nincs hozzá joga a pártcsaládunkban, hogy megtagadja a liberális demokráciát és az értékeit. Európa védelme sem jogosít föl senkit erre.

Ha valaki megtagadja a jogállam elvét, az nem kereszténydemokrata. Aki nem szereti a szabad sajtót és a civil szervezeteket, aki eltűri a homofóbiát, az antiszemitizmust, az nem kereszténydemokrata. Aki a nemzetet szembefordítja az egyén szabadságával, az nem kereszténydemokrata. Aki konfliktust szít a világban és az Európai Unióban, az nem kereszténydemokrata. Aki Putyint támogatja, és Ukrajnát támadja, aki az áldozatot támadja az agresszorral szemben, az nem kereszténydemokrata. Aki le akarja cserélni a liberális demokrácia nyugati rendjét az autoritarianizmus keleti modelljére, az nem kereszténydemokrata.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük