A ló, mint nemzetünk alapja – különben hogy tudnánk hátrafelé nyilazni?

Kásler doktor Izsákon révedt a múltba és vezette le, hogy ha kora nemzetgyerek kora óta nem lett volna a magyarnak lova, akkor még mindig vándorolnánk, migránskodnánk össze-vissza. Vagy valami ilyesmit….

“…a ló szimbolikus szerepet tölt be a magyarság történetében”

A hagyományőrzés egyik kulcsa, a ló szimbolikus a magyarság történetében és kultúrájában

– jelentette ki az emberi erőforrások minisztere szombaton a Bács-Kiskun megyei Izsákon.

Kásler Miklós az Izsáki Őszi Fesztiválon úgy fogalmazott:

a lovak tenyésztése nélkül nem alakulhatott volna ki a magyarok életmódja, életformája, nem tudtak volna eljutni a Kárpát-medencébe, és nem tudták volna területüket megtartani évszázadokon keresztül.

Emlékeznek még arra, amikor 2017-ben maradt pár – pontosan 220 – milliárdocska a kasszában, aminek még helyet kellett találni? Na akkor kapott a nemzet kormányától  a Magyar Lovassport-szövetség 2,2 milliárd forintot, hogy építsen egy lovas akadémiát és termálvizes lórehabilitációs központot.

lovak nélkül nem vezethettek volna olyan hadjáratokat a kilencszázas években a világ minden égtája felé, amely megelőzte az ország elleni támadásokat, és biztosította az itt élők nyugalmát.

Na jó, ló…..

A magyar nemzet egészét tekintve a ló a magyarok monda- és hitvilágát is összekapcsolja. Elég csak a Fehérlófiára vagy Szent László Szög nevű lovára gondolni, aki mindig győzött a sötét erők ellen

Izsák, a fogathajtás fővárosa…..

A Bács-Kiskun megyei városka szeptember 28-án a motorosok fővárosa lesz, addig a fogathajtásé.

A miniszter hangsúlyozta:

a fogathajtás egyik fővárosát, Izsákot köszönet illeti azért a lelkes és kitartó munkáért, amellyel a magyar lótenyésztés és lósportnak újjáélesztésért dolgozik.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, egyben a térség országgyűlési képviselője elmondta:

egy város annyit ér, amennyi értéket képesek termelni a családok a szűkebb és tágabb közösségek érdekében.

Szerinte a család, a közösségek, az önkormányzat, az egyház és a kormányzat felelőssége lehetőséget teremteni az értékek felszínre hozására, előhívására.

Mondok József (Fidesz-KDNP) Izsák polgármestere elmondta: bízik abban, hogy az első alkalommal megrendezett őszi fesztivál olyan hagyománnyá válik, mint a közel százéves múltra visszatekintő Izsáki Sárfehér Napok. A polgármester hangsúlyozta az elmúlt években közel hétmilliárd forint összegű beruházás valósult meg Izsákon. Izsákon a hétvégén hármas jubileumi országos fogathajtó bajnoki döntőt rendeznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük