Sorting by

×

“Rohadt pénzéhes orvosok, hát hol van a hivatástudat?” – Tisztázzuk: a magánorvos pénzbe kerül!

Ki ne érezte volna még, ha a gyereke beteg, hogy azonnali segítség kell? Ilyenkor úgy érezzük, jöjjön az orvos minél hamarabb és lehetőleg házhoz, ja, és a pénz nem számít! Mivel a magyar egészségügy olyan, amilyen, ilyenkor magánszolgáltatóhoz fordulunk. Ne háborogjunk, ha a kiérkező orvos, miután tette a kötelességét, számlát állít ki!

Kullancs van a gyerekben!

Pénteken került ki a Facebookra egy egy édesapa nyilvános bejegyzése, aki arról számolt be, hogy

“Tegnap este találtam két és fél éves kislányom popsiján egy élénk bogárkát. Eddig ez egy általános történetnek tűnik, de számomra nagyon tanulságos. (…) Mivel soha életemben nem találkoztam (nem is láttam) kullancsot, hirtelen teljesen tanácstalanná váltam. Azt tudom, mit nem lehet tenni, de hogy igazán szakszerűen hogyan kell eltávolítani (főleg stresszhelyzetben), végképp nem. A helyzetet cifrázza, hogy feleségem mindenórás terhes, a kisgyermek pityeregve, remegve szorul mellkasomra.”

Mit lehet ilyenkor tenni? – azonnal telefont ragadott…

“Egy ügyelet jelezte, hogy hamarosan hív minket valaki, és intézkedik az esetleges helyszíni segítségről. Így is történt: bejelentkezett egy hölgy, aki felajánlotta, hogy útközben hazafelé (mivel tőlünk csak pár házzal lakik arrébb), segít. Ez is megtörtént. Pikk-pakk megvolt minden…”

-írta, majd így folytatta:

“Ezután történt a nyugta kitöltése, ami több időt vett igénybe, mint maga a beavatkozás. (Közben annyit orvosi jó tanácsot kaptunk, hogy vegyünk a Rossmanban egy csipeszt….) Picit elkerekedett a képünk, mikor megláttuk a számlát. 23.000 Ft!!!! Igaz, ebben benne van az 5000 Ft-os kiszállás… (Szegeden, a szomszédban…)”

Az apa konklúziója:

“Hippokratész elmehet a sunyiba, hogy ennyi pénzsóvár doktorkát küldött a nyakunkra!…”

Novák Hunor gyermekorvos reakciója a fentiekre:

“Eljutott hozzám az alábbi történet, és elsőre megdöbbentőnek is tűnhet 23 ezer forintot kérni egy kullancs eltávolításért. De álljunk csak meg egy kicsit, pár dolgot hozzáfűznék a történethez.

 • a kullancseltávolítás nem SOS dolog, és nem orvosi, hanem szülői feladat. IGEN! Egy szülőnek ezt meg kell tudnia csinálnia, akárcsak egy átlagos sebtapasz felhelyezését is, vagy baba körmének vágását, azért sem hívunk házhoz orvost. 2021-ben járunk, amikor az internet korában magyar nyelven rengeteg útmutatót találhat, ami óriási segítség. A Youtubera a “kullancs eltávolítása” szavakat beütve az első találat egy ultra közeli kamerával felvett kullancs eltávolítás, ahol mindent megmutatnak. Soha a világon nem volt olyan egyszerű és könnyű információkhoz jutni, mint most.
 • Természetesen elfogadom, hogy vannak, akik rettegnek / undorodnak a kullancstól, természetesen igénybe lehet venni orvos segítségét. Azt azonban fontos tudni, hogy orvosként ez nekünk nem feladatunk, nincsen kullancseltávolító képzés az egyetemen, ezt a tudást mi is videókból szerezzük, semmilyen különleges szakértelmet nem igényel. Buzdítok minden laikust arra, hogy bátran távolítsa el a kullancsot – mindjárt le is írom, hogyan! 🙂
 • Mit gondol valaki, aki felhív egy magánorvosi szolgáltatást, akik házhoz (!!!) jönnek kullancsot kiszedni, ingyen fogják ezt tenni? Nem tisztázza előre az árat? Ez nagyfokú naivitás és butaság. Én biztosan nem megyek ki pénzért sem kullancsot kiszedni, mert abszurd. Nem nagyképűségből mondom, de nem ezért tanultam, dolgoztam 12 évet. Ugyanis egy gyermekgyógyász szakvizsga megszerzése 12 év. Természetesen elfogadom, ha valaki orvosként ezt szerepet – akár pénzért – bevállalja. De a szolgáltatást igénybe vevőnek tudnia kell: házhoz hívni orvost kullancskiszedés miatt LUXUS szolgáltatás. Az orvos idejét kell megfizetni, aki 6-12-15 évet tanult, képzett szakember, és nem szórakozásból, ingyen ül a privát szolgáltató ügyeletében, valószínűleg ő is szívesebben lenne a családjával.

Szóval vannak emberek, akik kullancsot kiszedni nem tudnak, de az orvosok szidása, hivatástudattal meg hippokratészi esküvel való dobálózás azért megy…

Én 50 ezer forintért sem mennék házhoz kullancsot kiszedni, mert nem pazarlom erre az időmet. Ez röhej. Helyette ingyen megtanítok mindenkit, mert az edukációban hiszek! 

A kullancsot nem tekergetjük, nem kenegetjük semmivel, hanem például kullancs csipesszel-kanállal-lapoccal (drogériákban, gyógyszertárakban is kapható) folyamatosan, egyenletes erővel húzzuk akár 20-30 mp-ig, egyre erősebben. Az esetek többségében a kullancs így elengedi a bőrt és egyben kijön. Ha beszakad a feje, az sem gond, majd kilökődik.

Aki a fenti egyszerű feladatot nem szeretné megcsinálni, kihívhatja házhoz a 0-24 órában elérhető magánorvosi szolgálatot, de háborgás nélkül fizesse ki a 20-30 ezres vizsgálati árat, mert senki sem kényszeríti őt ezen luxus szolgáltatás igénybe vételére.”

Dr. Kunetz Zsombor véleménye szerint

Önnek mi a véleménye?

Kérjük, írja meg az info@varosikurir.hu-ra, mit gondol a fentiekről! Vitatkozzanak, érveljenek, mi teret biztosítunk hozzá!

 

orvos

átver

2 hozzászólás

 • 2021.05.03 - 12:01
  Közvetlen hivatkozás

  Semmi kivetnivalót nem látok abban,hogy egy magán intézményben,dolgozó Orvost hívunk házhoz hogy pénzt kér az elvégzett,kullancs eltávolításáért,hiszen a magánintézményeket,is fent kell tartani valamiből,egyébként az Apukának tisztázni kellett volna a felesleges beavatkozás díját,utólag már kár reklamálni,az a lényeg hogy a kislányának,nem lett semmi komoly baja!

  Válasz
 • 2021.05.03 - 19:57
  Közvetlen hivatkozás

  Egészségügyben dolgoztam. Tapasztaltam, hogy elképesztő indokokkal jöttek az éjszaka bármely órájában az ügyeletre. Olyan problémákkal, amik már nappal is meg voltak, és nyugodtan ráért volna másnap, harmadnap felkeresni a háziorvosát. Vagy egyáltalán, nem is volt szükséges az orvosi beavatkozás.

  Persze más a helyzet, ha kisgyerekről van szó. Elfogadom, hogy megijedt, de a kullancs kiszedése valóban nem orvosi feladat és semmi köze nincs a Hippokratészi eskühöz. A családunkban is volt kullancs bőven a gyerekeken, volt amikor egyik fiúról egy iskolai kirándulás után hat kullancsot szedtünk ki.

  Javaslom a kisgyerekes szülőknek, – aki nincs tisztában vele – sürgősen nézzen utána, hogy kell a kullancsot kiszedni, mert jön a jó idő, egyre több időt töltenek a gyerekek a szabadban és bizony a kullancs-veszély fennáll. Nem kellene azonnal az orvost szidni, örüljünk annak, hogy egyáltalán Magyarországon vannak még – és gyógyítják a valóban rászoruló betegeket.

  És igen. Ha semmiképpen nem akarja/nem meri/nem tudja kiszedni azt a nyavalyás bogarat, akkor menjen magánorvoshoz. Ezt viszont meg kell fizetni.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.