A magyar állam tett az Amerikában vegzált 2 éves gyerekre? – Kumin Ferenc és kormánya ismét leszerepelt

Kumin Ferenc méltatlan a posztjára. A New York-i magyar főkonzulátus, mint hazánk képviselője semmit sem tett addig, míg a szüleitől elszakított 2 éves magyar kisfiú nővére meg nem érkezett New Yorkba – mondta Rónai Péter, magyar származású New York-i ügyvéd az Amerikai Népszavának.

Mit csinált Kumin Ferenc New York-i főkonzul?

A Trump-adminisztráció annyira komolyan veszi a menekültpolitikát, hogy elválasztják gyerekeiket azoktól a szülőktől, akik illegálisan akarnak bejutni az országban. Ez történt a 42 éves Zs. Regina és a 45 éves K. László kétéves gyermekével is, miután a szülők illegálisan próbáltak meg bejutni Kanadából az Egyesült Államokba. Reginát és Lászlót Buffalóban zárták el, fiukat több száz kilométerrel arrébb, New Yorkban.

Reakciók a kormány közeléből

Kovács Zoltán, azaz a magyar kormány másfél hete annyival kommentálta az esetet, hogy

„senkit nem érhetett meglepetésként, hogy az amerikai hatóságok kőkemény szigorral lépnek fel a migrációval szemben, Magyarország kormánya is ezt az álláspontot képviseli, hogy a törvényeket mindenki tartsa be.”

Kumin Ferenc a hazai híradások szerint a fogsága idején zöldséglevest vitt az elkülönítőbe Leventének, mert az a kedvence, és elégedetten nyilatkozott a fogvatartás körülményeiről, bár megjegyezte, Levente nem tud angolul, és nem is nagyon eszik, ami aggasztó.

Ezzel szemben….

A portál értesülése szerint:

“A főkonzult semmi más nem érdekelte, csak ki ne derüljön a magyar kormány eddigi szerepe, hogy a New York-i főkonzulátus nem tett semmit az ügyben. Ezért minden igyeklezete arra irányult, hogy attól kezdve kizárjon mindenkit az ügyből, a magyar sajtóban azt a látszatot  keltse, mintha a kisfiú kimentése és hazaküldése az Orbán-kormány és az ő érdeme lenne.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a kisgyereket hamar és egyszerűen kiadták volna az amerikaiak sokkal előbb, csak senki nem jelentkezett érte, akinek átadhatták volna. A kisfiú lánytestvére hiába próbált segítséget kérni a főkonzulátustól, nem kapott, ezért fordult Rónaiékhoz. Az ő segítségükkel New Yorkba érkezett és a kisfiút az egyszerű papírmunka elvégzése után azonnal megkaphatta.

Kumin akkor beszélt először az intézmény alkalmazottaival, amikor képmutatón levessel meglátogatta a kisfiút egy hónap után először. De azt hazudta a sajtónak, hogy hetek óta próbálkoznak a kisfiú “kiszabadításával”. Miközben a kisfiú érdekeinek képviseletére rendelt hivatalos amerikai ügyvéd arról tájékoztatta Peter Ronait és a kisfiú lánytestvérét, hogy a főkonzulátusnak semmi szerepe nincs az ügyben, mindössze annyi, hogy ad egy igazolást arról, hogy Levente visszautazhat Magyarországra. Kuminék egy hónapig nem voltak erre képesek, és nem segítették a kisfiú testvérét, hogy eljöhessen a gyerekért, mert valakinek át kell venni.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük