Süddeutsche Zeitung: a magyar EU-elnökség olyan, mintha azt választanák iskolaigazgatónak, aki az udvaron veri a társait

Az Európai Parlament a június 1-jei plenáris ülésén újabb állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról, ami megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét úgy, hogy közben megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez – írtaNépszava.

2024 júliusától hat hónapig Magyarország tölti be az unió soros elnöki tisztjét, csatlakozásunk óta másodszorra

A soros elnökség koordinálja az intézmény jogalkotással kapcsolatos tevékenységét és képviseli a többi uniós szervvel fenntartott kapcsolataiban. Miután jövő tavasszal lesz a következő európai parlamenti választás, a magyar elnökség idején kerülhetnek új vezetők az európai intézmények élére.

Orbánék lesújtó brüsszeli megítéléséről ír a Süddeutsche Zeitung

A Süddeutsche Zeitung tudósítója a magyar kormány brüsszeli megítéléséről írt cikket annak fényében, hogy 2024-ben Magyarország fogja betölteni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét.

A biztosok között vannak, akik rezsimként beszélnek az Orbán-kormányáról, a diplomaták pedig árulást és zsarolást emlegetnek azzal kapcsolatban, hogy a folyamatos blokáddal élő magyar fél miként viselkedik az Unióban

– szemlézte a német lap cikkét a hvg.hu.

Orbán visszaél…

A Süddeutsche Zeitung brüsszeli tudósítója arról ír, számos brüsszeli diplomata szerint

Orbán visszaél a vétójoggal, túszul ejti a szervezetet, hogy előnyöket csikarjon ki magának.

Mint írják, a német liberálisok egyik EP-képviselője ahhoz hasonlította a magyar elnökséget, mintha

az iskolában azt választanák meg igazgatónak, aki a suliudvaron rendszeresen ütlegeli a többieket.

Moritz Körner közreműködött annak a javaslatnak a kidolgozásában, amely megakadályozná, hogy Magyarország átvegye a soros elnöki teendőket.

Varga Judit olvasata

Az Európai Parlament (EP) ismét el akar venni valamit Magyarországtól: az EP jövő héten ismét hazánk elleni állásfoglalásról fog szavazni, amelyben a 2024 második félévi magyar uniós elnökséget szeretnék megakadályozni – olvasható az igazságügyi miniszter szerdai Facebook-bejegyzésében.

„Nem fogjuk hagyni, hogy elvegyenek egy ilyen lehetőséget Magyarországtól!” – fogalmazott Varga Judit

Emlékeztetett: azt, hogy ki tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki pozícióját, egyhangúlag elfogadott határozatban döntötte el a Tanács.

„Ebben a kérdésben az Európai Parlamentnek nem osztottak lapot. Azok közül, akiknek valóban osztottak lapot, senkiben fel sem merült annak a gondolata, hogy Magyarország ne töltse be a neki járó tisztséget. A Tanács főtitkárságával napi kapcsolatot tartunk, készülünk a feladatra”

Hogy pontosan miként képzeli a „nem fogjuk hagyni”-t, azt nem fejtette ki a harci üzemmódba kapcsolt miniszterasszony, de minden bizonnyal „hátranyilazunk” párat, amúgy szittyásan…..