A magyar kormány álláspontja a lengyelországi rakétabecsapódásról és a Barátság kőolajvezeték leállásáról

A kormány nevében Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a lengyelországi rakétabecsapódással és a Barátság kőolajvezeték leállásával kapcsolatban kedden este az M1-nek adott interjújában nyugalomra intett, hangsúlyozva, hogy Magyarország kőolajellátása biztosított.

A Védelmi Tanács ülésén két fontos témáról beszéltek, a Barátság kőolajvezeték működését érintő találatról és a lengyelországi rakétabecsapódásról

A kőolajvezetékkel kapcsolatban hangsúlyozta: egy ilyen helyzetben minden információt óvatosan kell kezelni.

„Nagyon nagy nyugalomra intjük önmagunkat is, hogy ilyenkor ennek az értékeléséből messzemenő következtetéseket ne vonjunk le”

– fogalmazott, hozzátéve, úgy tudják, hogy nem a kőolajvezetéket magát, hanem az azt ellátó transzformátor-állomást érte találat.

Jelezte: kőolaj egyelőre a vezetékből nem jön, de a Mol vezetői arról tájékoztatták a kormányt, hogy az ország kőolajellátása ennek ellenére zavartalan, és hosszabb távon is így lesz.

(A legfrissebb hírek itt)

A lengyelországi rakétatámadásról szólva a védelmi miniszter azt mondta: itt még több bizonytalanság van, egyelőre nem tudják pontosan, hogy mi történt

„Várjuk a lengyel kollégáinknak a visszajelzését és a tájékoztatását, hogy ők mit tudnak”

– tette hozzá.

Közölte: beszélt a NATO-főtitkárral, illetve több ország védelmi miniszterével. Hangsúlyozta:

“a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján mindenki nyugalomra inti az országait, meg kell várni, hogy a lengyelek milyen információval állnak elő.”

A kormány figyelemmel kíséri az eseményeket, a Magyar Honvédség, mint mindig, most is készen áll Magyarország védelmére

Hozzátette: egyelőre semmilyen különös lépést nem kell tennünk azon túl, hogy folyamatosan kapcsolatban vagyunk nemzetközi és katonai szinten is a teljes európai és NATO-rendszerrel. Jelezte:

“azonnal képesek vagyunk reagálni, hogyha bármi történik, de egyelőre figyelünk és várjuk az eseményeket.”

(forrás)

Tarjányi Péter biztonságpolitikus szerint

“Rendkívüli hír, hogy Lengyelország területére csapódott az eddigi információk szerint két orosz rakéta megölve 2 embert. Az eset tragikus, de a legnagyobb esélyt arra adom, hogy valamilyen orosz tüzérségi tévedés vagy műszaki hiba okozta a bajt. MINIMÁLIS szinte NULLA az esély, hogy szándékos támadást hajtott volna végre Moszkva a NATO ellen. Ennek ellenére a NATO országok hírszerzése technikai és humán erőforrásaira támaszkodva azonnal tisztázni akarja és fogja is a történteket. Biztos vagyok benne, hogy Oroszország is vizsgálja az eseményt és ezzel kapcsolatban információkat fog szolgáltatni hamarosan…Higgadtságra van most szükség minden döntéshozó részéről és a média oldaláról különösen. Reggelre többet tudunk, addig türelmesen várjunk ez a javaslatom…”