A magyar nagykövetségek jelentéseket írnak a kormánykritikus újságírók külföldi útjairól - Városi Kurír

Sorting by

×

A magyar nagykövetségek jelentéseket írnak a kormánykritikus újságírók külföldi útjairól

A Direkt36 a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével egy közérdekű adatigénylési per során szerzett meg tucatnyi táviratot, melyekből kiderült, hogy az európai országokba delegált magyar diplomaták rendszeresen monitorozzák az Orbán-kormány ügyeiről beszámoló külföldi lapok tevékenységét, információt gyűjtenek független magyar újságírók útjairól, miközben a kormánypárti médiához kötődő emberek külföldi látogatásait aktívan segítik.

Hirdetés

A dokumentumok felhasználásával Panyi Szabolcs írt cikket a Telex.hu-n

A Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) még 2020 nyarán utasította az Európai Unióban működő magyar nagykövetségeket, nézzenek utána, hogy a fogadóország szervezett-e az elmúlt években szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, és ha igen, „milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”. Az erről szóló levelet a Telex szerezte meg és hozta nyilvánosságra.

A 2020. június 2-án kelt levelet a külügy egyik helyettes államtitkára jegyezte, de az utasítást valójában Szijjártó bizalmi embere, Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára adta ki.

Ljubljana: „Baloldali kötődésű hírportálok közt is vélhetően gyakori egyeztetések zajlanak”

Bár Menczerék az utasításban kizárólag a külföldi kormányok és állami szervek által magyar újságíróknak szervezett utakra, hivatalos programokra kérdeztek rá, akadt olyan nagykövetség, ahol tágabban értelmezték az utasítást. A szlovén fővárosból, Ljubljanából érkezett iratban például inkább arról találgatnak, hogy az Orbán-kormánnyal kritikus helyi médiának milyen kapcsolata lehet magyar újságírókkal és lapokkal.

A 2020. június 3-i jelentés részletesen taglalja, hogy a „szélsőbal szlovén hetilapnak” titulált Mladina és a Magyar Narancs között szoros együttműködést tapasztalnak, mivel „a Mladina az elmúlt időszakban publikált Tamás Gáspár Miklós filozófustól, Bojtár B. Endrétől és Keller-Alánt Ákostól (Magyar Narancs), valamint Simon Krisztián politológustól”.

A ljubljanai távirat készítője szerint más „baloldali kötődésű” orgánumok közt is „vélhetően gyakori egyeztetések zajlanak”, amire abból következtet, hogy az Orbán Viktor miniszterelnökről és a Fidesz szlovéniai pártkapcsolatairól szóló témákat „feltűnő gyorsasággal” veszik át „magyarországi baloldali platformok”.

Mladina

Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője a Telex.hu megkeresésée azt mondta, soha nem gondolta volna, hogy magyar állami szervek figyelemmel kísérhetik lapja és a Mladina kapcsolatát, „de igazából meglepve se vagyok”. Bojtár szerint a Mladina „remek újság és Kelet-Európa egyik sajtólegendája” (amelyet szerinte ostobaság szélsőbaloldaliként jellemezni), így büszke rá, hogy ha szórványosan is, de kapcsolatban vannak.

Bojtár hozzátette, hogy csak a magyar kormány által létrehozott

„univerzumban lehet kizárólag furcsa az is, hogy különböző nemzetiségű újságírók beszélnek egymással, sőt, cikkeket is írnak egymás lapjaiba, vagy nyilatkoznak nekik, vagy hogy magyar lapok átvesznek külföldi, adott esetben szlovén újságokból magyar vonatkozású híreket”.

A Mladina már 2019-ben az Orbán-kormány kritikáinak célkeresztjébe került, amikor a hetilap külön lapszámot szentelt annak, hogy Orbán és a hozzá közel álló magyar üzletemberek hogyan folynak bele a szlovén belpolitikába, és szereznek egyre növekvő befolyást különféle médiaakvizíciókkal a szlovén média fölött.

Ennek illusztrálására a Mladina egy olyan karikatúrát hozott címlapon, melyen a karlendítő Orbán Viktort szlovén jobboldali figurák veszik körbe.

Ezt követően a ljubljanai nagykövetségen keresztül a magyar kormány diplomáciai jegyzékben tiltakozott a szlovén külügyminisztériumnál, kérve, hogy intézkedjenek „hasonló jövőbeli incidensek elkerülése érdekében”. A szlovén külügy ezt azzal utasította vissza, hogy a szólásszabadságot és médiaszabadságot ők szigorúan tiszteletben tartják, és nem avatkoznak be lapok szerkesztési elveibe. A Mladina cikke szerint Kovács Zoltán kormányszóvivő, illetve a magyar befolyás alá került szlovén jobboldali orgánumok később is támadták őket.

Miközben a ljubljanai magyar nagykövetség a baloldalinak tekintett lapok közti együttműködésről találgat, a magyarországi fideszes médiabirodalom jól dokumentáltan terjeszkedik Szlovéniában. 2020 őszén a kormányközeli TV2 Csoport például megvette a szlovén Planet TV-t, idén februárban pedig egy Mészáros Lőrinchez közeli cég a maribori Radio Cityt, Szlovénia egyik vezető rádióját vásárolta fel. A távirat a magyar és szlovén jobboldali médiumok közti kapcsolatról azonban mindössze annyit említ meg, hogy a szlovén médiában korábban a Magyar Hírlap külpolitikai rovatvezetője, illetve a Mandiner főszerkesztője is szerepelt.

Forrás: Telex.hu

Szlovéniában kimarad Orbán szövetségese a kormánykoalícióból

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “A magyar nagykövetségek jelentéseket írnak a kormánykritikus újságírók külföldi útjairól

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.