A magyar nem migráns akkor sem, ha a jobb élet reményében lépi át a kerítést!

Az euronews munkatársa megpróbált érdemi kérdéseket feltenni a regnáló magyar kormány külügyérének, aki hozta a formáját: háborgott, eljátszotta a “nagyhalált” és előadta a begyakorolt mantrát. Annyi újdonság valóban volt a válaszában, hogy mindezt angolul tette.

Brexit, részben a magyarok miatt...?

A kormánynak az EU-n belül képviselt, gazdasági bevándorlókkal kapcsolatos álláspontjáról kérdezte az euronews újságírója Szijjártó Péter magyar külügyminisztert. Darren McCaffrey azt szerette volna megtudni, hogy az Egyesült Királyságban élő, ott munkát vállaló többszázezer magyar nem minősül-e szintén migránsnak, utalva arra is, hogy a brit lapok cikkeztek a kelet-európai bevándorlók által állítólag elkövetett bűnökről.

“Nem migránsok. Nagyon nem fair amit most sugall. Eléggé igazságtalan és nem is igaz. Mert két teljesen különböző dolog. Az európai integráció egyik alappillére a munkaerő szabad áramlása. Egyenlőségjelet tenni közte és az illegális bevándorlás között bolondság

– mondta Szijjártó.

Az illegális bevándorlás az Európai Unió területén kívülről jött az Európai Unióba

A magyar migráns….

Mikor McCaffrey felhozta, hogy a britek részben azért szavazták meg a brexitet, hogy megállítsák a magyar, a kelet-európai bevándorlását az országba. Nem félnek-e attól, hogy a bevándorlásról szóló retorikájukkal, ahol mérgezőként írják le, ezzel a saját embereiknek is ártanak.

“Ne sértegesse a magyarokat, hagyja abba! Ismétlem, a magyarok nem migránsok. Szabadon mozognak az Európai Unión belül. Nem tudok arról, hogy négyszázezer magyar, mint illegális bevándorló átmasírozott volna az Egyesült Királyság területén, nem tartva tiszteletben az ország szabályait, nem tartva tiszteletben azt, ahogy a brit emberek élnek. Mert Magyarországon ez történt. Négyszázezer illegális bevándorló átmasírozott az országon, nem tartva tiszteletben az ország szabályait, nem mutattak tiszteletet a kultúránk felé, elfoglaltak közterületeket”

– mondta Szijjártó.

Az a körülbelül 200 ezer magyar, aki az Egyesült Királyságban él, hozzájárul az EU sikeréhez, és az Egyesült Királyságéhoz is. És ezért büszkék lehetünk rájuk. Ez teljesen különbözik attól, amit mi tapasztaltunk, mikor illegális bevándorlók bemasíroztak az országba. Ne tegye őket ugyanabba a kategóriába, mert ez sértő a magyarokra nézve

– tette hozzá a külügyminiszter.

Tudja pontosan mi a különbség?

migránsok nem az üldöztetés vagy a halál közvetlen veszélye miatt indulnak útnak, hanem főleg azért, hogy életük jobbá tétele érdekében munkát találjanak és tanuljanak, vagy család-újraegyesítés miatt, esetleg más okból. A migránsok bármikor biztonságban hazatérhetnek, nem úgy, mint a menekültek, akik akadályokba ütköznének. Amennyiben a migránsok azt választják, hogy hazatérnek, akkor tovább élvezik kormányuk védelmét.

menekültek olyan emberek, akik fegyveres konfliktus vagy üldöztetés elől menekülnek. 19,5 millió menekült volt 2014 végén. Helyzetük gyakran olyan veszélyes és elviselhetetlen, hogy országhatárokon átkelve közeli országokban keresnek biztonságot, amelytől kezdve nemzetközileg elismert “menekülteknek” számítanak, akik segítségre jogosultak az államok, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és más szervezetek részéről. A menekültek onnan ismerhetőek fel pontosan, hogy túl veszélyes számukra a hazatérés és ezért máshol van szükségük menedékre. Halálos kimenetele lehet annak, ha ilyen emberek menedékjogát megtagadják.

Akkor miről is beszélt Szijjártó?

(forrás: euronews)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük