Sorting by

×

Túltermelés a tojáspiacon – a magyar tojástermelők is sopánkodnak

Nem jöttek be a tojástermelők tavalyi várakozásai, azaz szemben az elmúlt év jó keresletével idén, túltermelés alakult ki a piacukon, ami lenyomja az árakat. A magyar termelők sopánkodnak.

Lengyel, magyar két jó tojás

Leginkább Lengyelországból érkezik be jelentősebb mennyiségű tojás – mondta az InfoRádiónak Molnár Györgyi, a Tojásszövetség titkára. Mindez nehéz helyzetbe hozza a hazai termelőket. Tavaly jó áron és jelentős mennyiségben lehetett értékesíteni a tojást, és vélhetően az európai termelők az idei évre is ezzel számoltak. A valóságban viszont részint a koronavírus-járvány, részint a kínai kereslet miatt, nagyon megemelkedtek a takarmányárak, és ennélfogva a tojástermelők költségei is, akik viszont jócskán elszámolták magukat a keresletet illetően. Így, elsősorban Németországban, Franciaországban és Lengyelországban jelentős túltermelés alakult ki. A keresletnél nagyobb kínálat pedig nyomást gyakorol az árakra. Ezért a magyar termelők hónapok óta, valójában már húsvét óta azt érzékelték hogy nem emelkedik a tojás ára. Erre azonban egy speciális körülmény is ráerősített, nevezetesen az, hogy a magyar tojással szemben versenyt támasztott a lengyel áru> (Napi.hu)

A teljes élelmiszerpiacot nézve óriási a drágulás

Ami a hazai helyzetet illeti, a jegybank számítása szerint „a globális élelmiszerárak alakulása a hazai mezőgazdasági termelői árakon keresztül hozzávetőlegesen 1-2 negyedév alatt gyűrűzik be a fogyasztói árakba, így a globális folyamatok 2021 második felétől járulhatnak hozzá a hazai élelmiszerek árainak emelkedéséhez”. Egy ilyen léptékű hatás akkor is lassan „fut ki” az inflációból, ha a sokk egyszeri természetű, de mind a Bloomberg által gyűjtött agrárelemzői előrejelzések, mind az USA agrárminisztériumának prognózisai szerint további (ha nem is gyorsuló) globális áremelkedés várható. Ráadásul úgy tűnik, mintha Nyugat-Európához képest a régiónkat jobban is sújtaná.Írta meg  a portfolio alig egy hónapja.

Na és mi lesz a”folyékony kenyérrel?”

tojástermelők

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.