A magyar labdarúgó-válogatott 3-0-ra kikapott Horvátországtól az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. Marco Rossi csapata az első félidőben saját magát verte meg, hatalmas védelmi hibák vezettek oda, hogy három gólt is kaptunk a szünetig.

Gulácsi tizenegyest védett a második félidőben, Kleinheisler kiállítása miatt pedig jó félórát emberhátrányban játszottunk. Az egész mérkőzésen csak egyszer találtuk el a kaput. Magyarország visszacsúszott az E csoport negyedik helyére.

Eb-selejtező, E csoport – Horvátország – Magyarország 3-0 (3-0)

Az esélytelenek nyugalmával léphetett volna pályára a magyar válogatott Splitben: ugyan nem sok csapattól várható el a pontszerzés sem a világbajnoki második helyezett ellen, azzal, hogy Budapesten már megvertük Horvátországot, kimondottan jó helyzetbe került a csapat az Eb-selejtező E csoportjában. De aztán nem úgy alakult a többi meccs, hogy bármi nyugalom is lehessen: mivel oda-vissza kikaptunk Szlovákiától, minimum egy pontszerzésre szükségünk volt Splitben is, hogy jó esélyekkel fordulhassunk rá az utolsó két meccsre.

Horvátország: Livakovic – Jedvaj, Lovren, Vida, Barisic – Rebic, Modric, Rakitic, Brozovic, Perisic – Petkovic

Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics, Kádár, Orbán, Korhut – Vida, Kleinheisler – Dzsudzsák, Holman, Sallai – Szalai

Marco Rossi a meccs előtt arról beszélt,

hogy ha ki is kapunk, annak a módját mi választhatjuk meg. Abban egészen biztosak vagyunk, hogy azt a módot nem választottuk volna, ahogyan hátrányba kerültünk. Sajnos nem sokat kellett várni az első gólra: már az első pár percben is a horvátok nyomtak, de aztán Kádár óriásit hibázott, ajándékba adott egy labdát Modricnak, Orbán nem merte már buktatni a horvátot, akinek csak be kellett gyalogolnia a kapuig, Gulácsi teljesen kiszolgáltatott volt, az 5. percben 1-0.

Ha volt is bármi magyar taktika, az ezen a ponton bukott el. De fájóbb leírni, hogy valószínűleg nem volt: nem elég, hogy a mezőnyben nagyságrendekkel gyengébbek voltunk a horvátoknál, a védelmünk egészen szánalmas hibákat követett el.

Jellemző az első percekre,

hogy magyar gólszerzési lehetőségben először a 11. percben reménykedhettünk, de Dzsudzsák szabadrúgása után sem kellett a horvátoknak lerágniuk a tíz körmüket, sőt, egy újabb magyar hiba után csak Orbánon múlt, hogy nem lett nagyobb baj. A magyar csapat bal oldala egyébként is rettenetesen indította a meccset, a horvátok szinte akadálytalanul futottak be többször is a védelmünk mögé. Eközben az első nagyjából tudatosan felépítettnek tűnő magyar támadásra a 20. percig kellett várnunk.

De jött a 24. perc, és már 2-0-ra vezetett Horvátország. Ezúttal Lovrencsics adott el magyarázhatatlan buta módon egy labdát, Orbán nem tudott menteni, Petkovic pedig klasszis megoldással sarkazta el Gulácsi mellett a labdát.

42. percben pedig egészen megalázó gólt kaptunk, egy beadás után Kádár képtelen volt eltalálni a labdát, a mellette álló Petkovic is rosszul ért bele, de róla így is behullott a labda a kapuba, 3-0. Ez maradt a félidőig is, megváltás volt a szünet.

Lang Ádám (b) és a horvát Ante Rebic a Horvátország – Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a spliti Poljud Stadionban 2019. október 10-én. MTI/Illyés Tibor

Egy kicsit összeszedettebben kezdtük el a második félidőt

De aztán már megint egy teljesen érthetetlen hiba: tizenegyest kapott Horvátország, Kleinheisler úgy vágta fel Rebicet, hogy Lang simán tudott volna szabályosan szerelni. Ám Perisic rettenetesen rosszul lőtte a büntetőt, Gulácsi szépet védett, maradt a 3-0.

Sajnos a tizenegyesnél Kleinheisler megkapta a második sárga lapját. Elég furcsa volt a helyzet, a büntetőnél ugyanis ő még a pályán volt, csak az utána jövő szögletnél szült neki a bíró, hogy kiállította. Nem volt világos, hogy a bíró kapcsolt nagyon későn, vagy már a tizenegyes után szólt be neki valamit a magyar játékos, a lényeg az, hogy emberhátrányba kerültünk.

Innentől már egyik csapat sem erőltette különösebben a játékot

lassan mindkét oldalon elkezdték a játékosokat pihentetni a vasárnapi meccsre. Jellemző, hogy a 68. percben lett csak meg az első kaput eltaláló magyar lövés.

(via: hvg.hu)

A horvát Marcelo Brozovic (b), valamint Szalai Ádám (j2( és Holnam Dávid a Horvátország – Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a spliti Poljud Stadionban 2019. október 10-én. MTI/Illyés Tibor

Marc Rossi bocsánatot kért….

„Szeretnék bocsánatot kérni, mert nagyon sok szurkoló jött ki, nem is tudom, mit mondjak. Benne van a pakliban, hogy kikap a csapat, de nem így. Süllyedő hajónak tűntünk most, aminek én vagyok a kapitánya. Szomorúak vagyunk. Tudtuk, hogy jobbak, mint mi, nem véletlenül voltak vb-döntőben. Tudtuk, hogy itt kikaphatunk, de nem így kellett volna.

Amit ma csináltunk, az nem elfogadható

Elemeznünk kell a történteket, aztán feltöltődni. Az azeriek barátságos meccset játszottak, nem fáradhattak el túlzottan. Erőt és önbizalmat kell szereznünk vasárnapig, mert az nagyon fontos meccs lesz.

Ahogy ma játszottunk, őrültség lenne azt gondolni, hogy Walesben nyerhetünk

Ha nyerni akarunk, teljesen másképp kell hozzáállnunk, ebben biztos vagyok. A mai vereségben mindenkinek megvan a maga felelőssége. Négy-öt elképesztő egyéni hibát követtünk el, ráadásul más-más játékosok. Nem emlékszem olyanra, hogy a pályafutásom során ilyen előfordult volna. Nem igazán találom a jelzőket, de valahogy túl kell ezen lépnünk” – mondta csalódottan az M4 Sport kamerái előtt a magyar csapat szövetségi kapitánya – írta az Origo.

Horvátország: Livakovic – Jedvaj, Lovren, Vida, Barisic – Modric (Kovacic, 67.), Brozovic – Rebic, Rakitic (Vlasic, 74.), Perisic (Brekalo, 60.) – Petkovic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics, Orbán, Kádár (Lang, a szünetben), Korhut – Vida M., Kleinheisler – Dzsudzsák (Nagy D., 60.), Holman, Sallai (Varga, 76.) – Szalai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gólszerző: Modric (5.), Petkovic (24., 43.)

Sárga lap: Kleinheisler (19.), Lovrencsics (82.) illetve Vida (31.), Brozovic (45.)

Piros lap: Kleinheisler (56.)

Az E csoportban három játéknap van hátra a mai után

Vasárnap Magyarország-Azerbajdzsán (zárt kapuk mögött) és Wales-Horvátország lesz. November 16-án mi szabadnaposak leszünk, aznap horvát-szlovák és azeri-walesi meccset tartanak, a zárófordulóban pedig Szlovákia-Azerbajdzsán és Wales-Magyarország, november 19-én.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét