A magyarok harmada a létminimum alatt él

A Policy Agenda akárcsak az elmúlt két évben, idén is közzétette a létminimum értékeket. A Friedrich Ebert Alapítvány és a Magyar Szakszervezeti Szövetség megbízása alapján 2016-ban és 2017-ben is közzétette a létminimum értékeket.

Fedezet nélkül

A tanulmány szerint tavaly a korábbi KSH módszertan és a KSH által felvett háztartási statisztikai adatállomány adatai alapján a létminimum egy főre jutó összege 90 450 forint volt. (Ugyanez a szám 2016-ban 88 619 forint volt.)

A Policy Agenda emlékeztet, a kimutatott létminimum nem szegénységi küszöb, hanem olyan jövedelem, amely az alapvető szükségleteken túli igények kielégítését is lehetővé teszi. Azaz, ha bármilyen váratlan kiadás szükséges, akár kisebb háztartási gép cseréje, vagy átmenetileg is betegség miatt jövedelem-kiesés lép fel, akkor nincs erre fedezete a háztartásnak.

Társadalmi minimum

A mostani felmérés alapján a magyar háztartások 25 százaléka élt a létminimum háztartásra jutó összegét el nem érő bevételből 2017-ben. A tanulmány szerint ezek a háztartások nagyobb létszámúak, mint a létminimum felett élők, ezért a magyar társadalom 30 százaléka él olyan háztartásban, amelynek nincs akkora háztartási szintű bevétele, amely fedezi a létminimum összegét.

A PA korábban már jelezte, hogy a szükséges egy régi-új mérőszám a társadalmi minimum értékének meghatározása. Ez alapján a társadalmi minimum a következőt fejezi ki közleményük szerint: „szerény fogyasztási szintet jelent, az alapvető szükségletek kielégítésén felül, racionális gazdálkodás mellett olyan javak és szolgáltatások fogyasztására nyújt lehetőséget, amelyek a gazdasági, társadalmi, kulturális fejlettség adott szintjén már tömegigénnyé váltak. Ez a minimum némi átcsoportosítási, tartalék lehetőséget is ad rendkívüli esetekre”.

A magyar háztartások 48 százaléka filléres gondokkal küzd

A Policy Agenda 2018-ban első alkalommal közli ezt az értéket (2017-re, 2016-ra és 2015-re vonatkozóan). Számításaik szerint 2017-ben az egy fős háztartás társadalmi minimum értéke 117 720 forint volt.

A létminimum számításnál ismert módszertan alapján meghatározható a különböző háztartástípusok társadalmi minimum értéke. Így egy aktív korú háztartásban két felnőtt és két gyermek esetében 341 ezer 388 forint a társadalmi minimum értéke.

Mindezek alapján, 2017-ben a magyar háztartások 48 százaléka tartozott a társadalmi minimum alatt élők közé. Ez alapján kijelenthető, hogy a lakosság 53 százaléka olyan háztartásban él, ahol nem éri el a társadalmi minimumot a jövedelmi szint. (2016-ban a társadalmi minimum összege 112 ezer 136 forint volt.)

(Forrás: HVG)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük