Az „örök nyertesek” ellustulnak

A Professzorok Batthyány Körének egyik alapítója, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöki pozíciójából nem rég menesztett  tudós szerint a politikai hatalmat gyakorlók körül kialakult egy olyan réteg, amely azt hiszi, hogy beleszólhat a közügyekbe.

A társadalom elfordult az értékektől

Pálinkás József egykori államtitkár és miniszter a Magyar Hang által készített interjúban úgy látja: a társadalom a politikai erők hathatós közreműködésével a kilencvenes évek óta elfordult az értékektől, a mai Magyarországon kizárólag az anyagiak dominálnak.

Pozitív nemzeti minimum nincs, a társadalom végzetesen szétszakadt. A teljesítményeken alapuló világ ideájától egyre távolabb kerülünk.

– véli Pálinkás. A tudós szerint azokat, akik merik vállalni véleményüket, sokszor szégyenpadra ülteti a hatalom.

Ösztönökre ható ígéretek

Ez történik tudósokkal, értelmiségiekkel, vagy akár olyan intézményekkel, mint a Magyar Tudományos Akadémia.

Pálinkás szerint a politikai hatalom tényleges gyakorlói körül az elmúlt években kialakult egy olyan réteg, amely azt hiszi, hogy ő is választást nyert, ezért ítélkezhet a tudományban, sportban vagy akármilyen más területen. Úgy látja, a legelső Orbán-kormány még jól dolgozott, a 2002-es vereség azonban sokként hatott Orbán Viktorra és az egész Fideszre, ezért az utóbbi években már az ösztönökre ható ígéretekkel igyekezett – és tudott – választást nyerni.

Pálinkás ugyanakkor hangsúlyozta:

ez az irány hosszabb távon biztos, hogy nem járható út, a kérdés csak az, hogy ez a fajta politika mikor mond csődöt. A populizmus és az ösztönökre ható politika ugyanis csak addig hatásos, amíg nem jön például egy olyan gazdasági válság, amit már a választók is megéreznek – akkor meglepően gyorsan elfordulnak bárkitől.

Az „örök nyertesek” ellustulnak

Hozzátette: az országban zajló folyamatok gátolják a szellemi és anyagi polgárosodást, mivel a politikában és a gazdasági életben is szinte teljesen megszűnt a verseny, így az „örök nyertesek” ellustulnak és arrogánssá válnak.

Kapcsolódó

Pálinkás Józsefet az innovációs pénzekért rúgták ki

Orbán saját kezűleg számolt le a gondolkodni bátorkodó Pálinkás doktorral

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük