Sorting by

×

A Matolcsy-MNB megvette magától a a régi budai városházát – képzeljék el a vérre menő áralkut!

Képzeljék el a jelenetet, amikor Matolcsy összevont tekintettel ül a tükör előtt és vad licitbe kezd a rá visszanéző tükörképével, hogy mennyi az annyi. Végül is mindegy neki, a cehhet Ön, meg Ön és mi mindannyian álljuk.

A hír

A Magyar Nemzeti Bank a 100 százalékos leányvállalatán keresztül megvette a régi budai városházát, írja az MTI. A Bölcs Várnak is helyet adó műemlék épület 8,7 milliárd forintért lett az MNB közvetett tulajdona, de az épület eddig is az MNB-közeli Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány tulajdonában volt.

A “miért”

A közlemény szerint ideális helyszín lesz az épület az MNB oktatási tevékenységéhez és kiemelt presztízsű rendezvényeihez is. Mint írják, a jegybank feladatának tekinti a hazai pénzügyi kultúra és tudatosság fejlesztését, ennek érdekében pedig számos oktatási és képzési programot indítottak az elmúlt években: több kurzust, konferenciát és nyári egyetemet is rendeztek.

fotó: index.hu

Kitől… ki….

Az épület eddig az MNB Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítványa tulajdonában volt: bár voltak olyan sajtóértesülések idén szeptemberben, miszerint visszavonták volna az alapítvány Bölcs Várhoz kapcsolódó használatbavételi engedélyét, az intézmény mindezt cáfolta.

Az épületet használó Magyar Nemzeti Bank-féle Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítvány doktori iskolája jogi vitába keveredett a környéken lakókkal. Utóbbiaknak az a kifogásuk, hogy a felújítást az MNB/PADA oktatási célúnak titulálja, de a beruházás alapján inkább a belső udvarra kitelepülő vendéglátóipari és a rendezvényközpont-funkció is komoly szerepet kapott. Kétszer kihívták a rendőröket is a doktori iskolában zajló bulik miatt is.

Kínai egyetem a Várban

Nemrég írtunk arról, hogy a Bölcs Várban nyit majd campust a kínai Fudan Egyetem, erről Orbán Viktorral is tárgyalt az egyetem rektora a miniszterelnöki rezidencián. A sanghaji központú Fudan még 2017-ben kötött megállapodást az MNB-vel, 2018 őszén pedig a magyar és a kínai kormány is együttműködési megállapodást írt alá,

a Corvinussal indít közös MBA-képzést a kínai Fudan Egyetem.

átver

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Egy hozzászólás itt: “A Matolcsy-MNB megvette magától a a régi budai városházát – képzeljék el a vérre menő áralkut!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.