A MAZSIHISZ szerint Köves Slomó és az EMIH elárulta a zsidó közösséget

Napokig csendben volt a MAZSIHISZ, a magyarországi zsidók legnagyobb szervezete azután, hogy bejelentették, hogy az EMIH és Schmidt Mária  közösen megkapták a Sorsok Háza szakmai és materiális vezetésének jogát, amit el is vállaltak.

Kiérlelődött a válasz….

A szervezet  vezetősége péntek hajnalban közleményt adott ki:

“A MAZSIHISZ nem árulja el a magyar zsidó közösséget.

Az utóbbi hónapokban végképp világossá vált, mi fontos nekünk és mi fontos a Köves Slomó által vezetett Egységes Magyarországi Zsidó Hitközségnek (EMIH. A helyzet egyértelmű: az EMIH-nek nem a történelmi hitelesség, nem a magyar zsidó közösségi emlékezet és nem a magyar zsidóság a fontos, hanem a közpénzek és ingatlanok megszerzése. Ez világos stratégia, ami szembe megy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége törekvéseivel és a magyar zsidó közvélemény értékrendjével.

A MAZSIHISZ egyik alapintézménye a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár. A legjelentősebb holokauszttal foglalkozó nemzetközi intézmények természetes partnere. A MAZSIHISZ elkötelezett a holokauszt hiteles bemutatásában, ezért a Sorsok Háza néven Köves Slomó és Schmidt Mária által most meghirdetett koncepciót elutasítja és attól elhatárolódik, nem hajlandó a múlt megtagadásával a jövőt feláldozni.

A közösségi emlékezet

és a hiteles történelmi kutatások megerősítésére, bátorítására, a Mazsihisz 10 millió forintos induló összeggel pályázati keretet különít el, hogy segítse a kutatók, intézmények, civil szervezetek munkáját.

A MAZSIHISZ feladatának tekinti a Tórához, a kulturális örökségünkhöz közelíteni a magyar zsidó közösség tagjait, érdekvédelmi munkával megteremteni az otthonosság légkörét, erősödő intézményeinkkel a tanulás, a gyógyulás és a tájékozódás lehetőségeit.”

Szerkesztőségünk még az éjjel levélben kereste meg Köves Slomó vezető rabbit, hogy ő is kifejthesse véleményét a fentiekről. Válaszával frissítjük cikkünket.

(forrás: MTI OS)

A Köves Slomó – Schmidt Mária duó közös produkciója: a Sorsok Háza

Közeledik a világ vége…

A kormánynak kedves egyházakhoz ömlik a támogatás, az engedetleneket büntetik

Újraavatták a budavári középkori zsidó imaházat

 

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük