A Mazsike követeli a Parlamentben felállított Horthy-szobor eltávolítását 

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) felháborodását fejezte ki a kedden, az Országgyűlés alelnökének irodájában felállított Horthy-szobor miatt, és követelte annak eltávolítását.

Az egyesület arra reagált, hogy kedden a Mi Hazánk szobrot állított Horthy Miklós egykori kormányzónak a Parlamentben

A szobrot az Országgyűlés alelnökének irodájában helyezték el; Dúró Dóra egyúttal a Mi Hazánk elnökhelyettese.

A dokumentumban az áll: közösségüket mélységesen megdöbbentették és felháborították a történtek. Azt írták: a Mi Hazánk párt képviselői vagy nincsenek tisztában történelmi tényekkel, vagy ismerik ezeket, és ennek ellenére emléket kívántak állítani annak a Horthynak, akinek kormányzósága idején elpusztult a II. magyar hadsereg csaknem kétszázezer katonája, munkaszolgálatosa. Továbbá több mint négyszázötvenezer zsidó, cigány és más kisebbséghez tartozó magyar állampolgárt deportáltak, “éppen a magyar adminisztráció hathatós közreműködésével” – fogalmaztak.

Ez a szoborállítás olyan jelkép, amelyet minden tisztességes és jóérzésű magyar állampolgár elutasít – szögezték le, hozzátéve: ütközik a kormány által hirdetett zéró toleranciával és az Alaptörvényben rögzített elvekkel is. “Sérti minden áldozat emlékét” – hangsúlyozták.

A Mazsike megítélése szerint a szoborállítás erősíti a kirekesztő gondolkodást, konfliktust szít az ország szomszédaival és a szövetségeseivel. Veszélyezteti a biztonságot, és mélységesen elítélendő a békés együttélés elvei alapján – sorolták.

Az egyesület azt követeli, hogy “ezt a nemzetközi szégyenfoltot”, az Országgyűlés alelnökének irodájában felállított Horthy-szobrot Kövér László, az Országgyűlés elnöke azonnal távolíttassa el.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.