Városi kurír
A napi fontos.

A megtorpedózás korszaka lejárt, jön a közigazgatási felsőbíróság!

0 77

Trócsányi László leendő igazságügy miniszter nem sokat teketóriázott, miniszteri meghallgatásán bejelentette, hogy a 2017-ben, a kétharmad híján elmaradt törvénymódosítást végrehajtja, vagyis létrehozza az új közigazgatási felsőbíróságot.

Ami késik…

Trócsányi ugyan beígérte, hogy garantálja a bíróság függetlenségét, a Reuters szerint a parlament igazságügyi bizottságában tartott meghallgatásán már arról beszélt, hogy  a Kúrián is várhatók változások, mert

„a legfőbb bírói fórum átalakítása befejezetlen munka volt”.

A közigazgatási bíróságokat a Fidesz az előző parlamenti ciklusban azért nem tudta létrehozni, mert menet közben elolvadt kétharmados parlamenti többsége. Megpróbálta a Fidesz egyszerű többséggel is átnyomni a javaslatot, de ezt az államfői vétó nyomán az Alkotmánybíróság akadályozta meg.

Merénylet készül a bírói függetlenség ellen

Eljött az idő!

A miniszter közölte: büszke rá, hogy nyolc regionális közigazgatási bíróság jött létre, ugyanakkor nagyon sajnálja, hogy a közigazgatási felsőbíróságot nem tudták létrehozni, nem tudták megteremteni az ehhez szükséges kompromisszumot.

„Úgy gondolom, most eljött az idő, hogy ezt a munkát bejezzük”

Az eredeti tervek szerint a politikai indíttatású különbíróságok hatásköröket vonnának el már meglévőktől. Itt határozhatnának az állami szervek, például az MNB, a Közbeszerzési Döntőbizottság vagy éppen a Médiatanács intézkedéseinek jogszerűségéről. A különbíróságokon dőlne el az is, hogy az állam mit titkolhat el, ugyanis a közérdekű adatok kiadása miatti perek is oda tartoznának. És persze választási ügyekben is ott mondanák ki a döntő szót.

„Demokrácia állócsillaga”

Trócsányi László hangsúlyozta, hogy a bírói függetlenség a

„demokrácia állócsillaga”.

Visszautasította azokat a véleményeket, hogy „

“olyan jellegű közigazgatási mutyit”

akarnak létrehozni, amely nem a jogállamiság kereteire épül és az általa vezette tárca a jövőben is nyitott lesz az ezzel kapcsolatos egyeztetésekre.

Bírósági kollégiumi értekezlet vizsgálja a levélszavazást

Menekülnek a bírák az ország legnagyobb bíróságáról

(forrás: hvg.hu)

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ