A mérgező párkapcsolat vészjósló jelei - Városi Kurír

Sorting by

×

A mérgező párkapcsolat vészjósló jelei

Nehéz pontosan meghatározni, hogy mi számít rossz párkapcsolatnak, mikor mondhatjuk azt, hogy a másiknak mérgező a személyisége, olyan a működésmódja, amihez nem lehet egészséges módon kapcsolódni. A mérgező kifejezés olyasmire utal, hogy az illető működése folyamatos feszültséget eredményez a kapcsolati működésben és roncsolja a partnere mentális egészségét.

Hirdetés

Számos olyan viselkedési forma létezik, amely ha egyszer-egyszer előfordul, még nem jelenti azt, hogy mérgező kapcsolatban élünk,

viszont túlzott mértéke elviselhetetlenné teszi a kapcsolatot (ilyen például a féltékenység). Vannak bizonyos vészjósló jelek, amelyeket jó, ha felismerünk a párkapcsolatunkban, mert ezek jó eséllyel nem javulnak az idő múlásával, hanem rosszabbodnak.

Ilyen jellemzők az együttérzés hiánya, a folyamatos manipuláció és hazugság, a szabályok autoriter értelmezése, és nem lehet elégszer aláhúzni, hogy az agresszió is egy olyan gyakori párkapcsolati jellemző, amelynél azonnal meg kell, hogy szólaljon a vészcsengő.

Empátia vagy megbánás hiánya

Az empátia hiányát jelzi, ha partnere nem képes osztozni a szomorúságában, nem tudja/akarja támogatni nehéz érzéseiben, nincs jelen támaszként, ha valamilyen veszteséget él meg.

A szempontváltás nehézségre azt jelenti, hogy az érintett nem tudja magát a másik cipőjébe helyezni, nem képes végig gondolni a mások gondolatait és szándékát. Erre utal például, ha partnere sosem képes egy vita során az ön álláspontját is megérteni és figyelembe venni, és ehhez kapcsolódik, hogy megbánást sem mutat, ami által őszinte bocsánatkérésre sem képes. A mérgező személyiség nem mutat bűntudatot, akkor sem, amikor egyértelműen ő okoz kárt partnerének vagy másnak. A megbánás vagy a bűntudati érzések teljes hiánya veszélyes személyiségre, személyiségzavarra utal.

Nagyon fontos, hogy a szempontváltás nehézsége megjelenhet egyébként nagyon jóhiszemű, jószándékú és odaadó partnernél is, akinek ezen a területen megjelenő deficitje például valamilyen pervazív fejlődési zavarból (például autizmus spektrum zavarból) is fakadhat, és ebben az esetben a társas készségek fejlesztése sokat segíthet. Ilyen esetben fontos a partner segítése és támogatása.

Agresszív viselkedés

A mérgező kapcsolatokban gyakran hallani olyan mértékű dühről, ami nincsenek arányban az azt kiváltó eseménnyel. Egy folyamatosan dühös emberrel való kapcsolat rendkívüli bizonytalanságot, állandó stresszt és feszültséget okoz.

Az ilyen partner minden vita során a kapcsolat lezárásával fenyegeti partnerét vagy egyszerűen szó nélkül kiszáll a konfliktusból, amikor számára kellemetlenné válik a helyzet, anélkül, hogy meghallgatná a másik érveit.

A veszekedések és a feszültség így napokig elhúzódik és közben a másik fél folyamatosan azt érzi, hogy tojáshéjon járkál. Mivel az ilyen partnernek gyenge az érzelemszabályozása, így nem lehet vele konstruktívan vitatkozni, ami végsősoron félelemben tartja a másik felet, hogy melyik mondata fogja kirobbantani a viszályt. Az ilyen partnerek gyakran vádolják a másikat azzal, hogy tönkreteszik az életüket, mert a saját érzelemszabályozási nehézségükből eredő feszültséget a partnerükre vetítik.

Manipuláció és hazugság

Szintén figyelmeztető jel, ha a kapcsolatban gyakori a hazugság vagy az igazság finom elferdítése. Ehhez hozzátartozik az a fajta kettős kommunikáció, amelyben a beszélő folyamatosan megkérdőjelezi a másik értelmezését és értékítéletét, hiába tűnnek egyértelműnek az események.

„Felejtsd el, amit láttál és hallottál; ez az igazi történet.”

Az ilyen kapcsolatokban az áldozat szép lassan elkezdi megkérdőjelezni a gondolatait, a véleményét, az emlékezetét és végsősoron az épelméjűségét is, miközben a másik ember iránti bizalma is elvész.

Szabályok autoriter értelmezése

Szintén negatív jel, ha a partnere megköveteli, hogy mindig minden úgy történjen, ahogyan az ő szabályai, elvei diktálják, miközben figyelmem kívül hagyja a másik igényeit. Gyakran ez túlkontrolláló és perfekcionista viselkedésként jelenik meg, amiben van jó adag zsarnokság.

Ezeknél a partnerenél gyakori, hogy bár ők szeretik betartatni a szabályokat, azokat önmagukra nézve nem feltétlenül tartják érvényesnek. Felsőbbrendűnek gondolják magukat, akik a szabályok fölött állnak.

Még aggasztóbb az a személy, aki teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a szabályokat és törvényeket. Ez a hozzáállás személyiségzavarra utal és általában bűncselekményekkel és jogi problémákkal is társul.

Természetesen minden kapcsolatban előfordulhatnak olyan helyzeteket,

amikor például a fáradtság vagy kimerültség miatt nehezebb empatizálni, egy komolyabb vita esetén indulatok törnek a felszínre vagy becsúszik egy apró füllentést, hogy egy egyébként jelentéktelen dologban kíméljük a másikat.

Ha viszont olyan valakivel él együtt, akire rendszeresen jellemzők a fenti problémás viselkedések (akár csak az egyik is), akkor fontos, hogy beszéljen egy megbízható családtaggal, baráttal vagy szakemberrel, hogy távolabbról is rá tudjon nézni párkapcsolatára, mert a fentiek alapján jó eséllyel bántalmazó, egészségtelen kapcsolatban él. Ha olyan személlyel kezd éppen kapcsolatot, akire jól illenek a fenti tulajdonságok, akkor semmiképp ne hagyja figyelmen kívül a vészjósló jeleket.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél hasonló, 7köznapi pszichológiai témákról olvasni, csatlakozz hozzánk Facebookon! A szerző oldalunkon megjelent további cikkeit itt olvashatja.

 

Izrael, Bensouda
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.