A meztelen igazság az intenzív osztályokról - Városi Kurír

Sorting by

×

A meztelen igazság az intenzív osztályokról

Ahogy több lett a koronavírus-fertőzött, sokkal nagyobb lett az intenzív osztályok terheltsége – hangsúlyozta Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója az M1 vasárnap esti műsorában, ismertette a Blikk.

Hirdetés

Újabb ágyak az osztályokon

Kiemelte azt is, hogy “az intenzív ki fog tartani”. Gál János elmondta, hogy Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elrendelte plusz 50 intenzív ágy felállítását. A szakember elmondta: jelenleg azt látni, hogy hogy sokkal több beteg kerül az intenzív osztályra, a fiatalabb korosztályból is. Az egészségügyi dolgozók a rendelkezésre álló eszközökkel és gyógyszerekkel segítik az életben maradás esélyeinek növelését. Gál János szerint “ez a vírus kiszámíthatatlan“, változik. Ezért is fontos az intenzív terápia érdekében, hogy legyen elegendő lélegeztetőgép – hangsúlyozta. Kérdésre válaszolva elmondta: angol kollégái arról számoltak be, hogy ott is sok ember került kórházba, ami megterhelte az egészségügyi ellátórendszert. A szakember úgy értékelt: emberfeletti, amit az egészségügy minden szakterületén, de különösen, amit az intenzív osztályokon végeznek Magyarországon.

 

intenzív osztály,
illusztráció: V.K.

Egy megoldás van: a vakcina

Gál János nagyon fontosnak nevezte, hogy minél előbb megkapják az emberek a koronavírus elleni vakcinát. Kiemelte: a Magyarországon engedélyezett oltóanyagok biztonságosak, egyik esetében sem találkoztak komoly szövődménnyel. A Semmelweis Egyetem klinikaigazgatója szerint

az oltás beadatása mindenkinek “erkölcsi kötelessége”

– fejeződik be a portál ismertetője.

Mai adatok

7706 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 524 196 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 131 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 083 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 354 817 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 152 296 főre emelkedett.

9300 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1008-an vannak lélegeztetőgépen.

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 334 595 fő a beoltottak száma, ebből 398 962 fő már a második oltását is megkapta.

Újabb sikergyanús oltás érkezhet

Ahogy arról mi is beszámoltunk: “Az Európai Bizottság csütörtökön feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott a Johnson & Johnson egydózisú oltóanyagának, miután erről szóló ajánlást fogalmazott meg az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A vakcina mitegy 85százalékban hatékony. A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett oltóanyag arra a technológiai platformra támaszkodik, amelyet már használtak a gyógyszergyár nemrégiben jóváhagyott, Ebola elleni oltóanyagának, valamint a Zika-, az RSV- és a HIV-vírus elleni vakcinák kifejlesztéséhez és gyártásához.”

Elérkezett az idő, amikor az egész világ, így Magyarország is, csak bizakodhat abban, hogy végre több mint egy év után véget érhet a rémálom.

(Képünk illusztráció)

intenzív osztály,
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “A meztelen igazság az intenzív osztályokról

  • 2021.03.15 - 10:28
    Közvetlen hivatkozás

    A kiskunhalasi kórházban az orvosok kifejlesztettek egy olyan módszert,amivel a lélegeztetőgépre került emberek felét meg tudják menteni.Máshol 100% a halálozási arány.Azt nyilatkozta a kiskunhalasi kórház intenzíves főorvosa,hogy ehhez a terápiához minden kórházban van eszköz,és szívesen megosztják a tapasztalataikat. Sajnos,egyáltalán nem hallani,hogy bárhol alkalmaznák a módszerüket,gyanítom,az emberhiány miatt.Az emberhiány pedig egyértelműen a kormány számlájára írható

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.