A migráció mellékága a vendégmunkások hada, ezt csendben ugyan, de támogatja az egyébként "migránsfaló" kormányunk - Városi Kurír

Sorting by

×

A migráció mellékága a vendégmunkások hada, ezt csendben ugyan, de támogatja az egyébként “migránsfaló” kormányunk

Külföldi vendégmunkások százezreit szeretné évek óta idecsábítani, fű alatt persze, mert mi lesz az imázzsal, a kormány, de eddig nem sikerült. Szeptembertől újabb könnyítés jön a nem szomszédos és nem EU-s országokból érkező migráns munkavállalóknak. A témában egy hosszabb összeállítás olvasható a Szabad Európa portálon.

Hirdetés

Munkaerő kölcsönzés

Nagyjából 250 ezer külföldi vendégmunkás behozatalát vetette fel még 2016-ban a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, amelyet a kormány – a folyamatos migránsellenes kampány mellett – támogatott. Ez a cél eddig nem sikerült, a régióban ugyanis lényegesen több pénzt lehet keresni a magyarországiakhoz hasonló munkákkal. Szeptembertől a veszélyhelyzet végéig újabb könnyítés jön egy idei kormányrendelet alapján: nem szomszédos, unión kívüli országok állampolgárai munkaerő-kölcsönzőkön keresztül Magyarországra jöhetnek. Csak bizonyos munkaerő-kölcsönzőkre vonatkozik
Nem minden munkaerő-kölcsönző hozhat be rögtön harmadik országbelieket, hanem csak az állam által megfelelőnek értékeltek. Itt elolvashatja a feltételeket. A munkaerőpiac e részéért Szijjártó Péter külügyminiszter lesz a felelős, írja a Népszava.

Minek jönnének ide, ha már bejöhetnek az EU-ba?

„A dolgozni akaró, tanítható emberek aránya jóval magasabb lesz náluk, mint egy átlagos magyar merítésnél”

– reklámozta például az ukrán munkavállalókat a magyar cégeknek a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) 2017-ben. A HKIK akkor azzal tervezett, hogy 2022-re ötezer olyan munkavállaló kell a megyébe, akiket külföldről kell behozni valahogy. Döntően alacsonyan képzett, betanított munkásokkal számoltak, a cégek pedig lehetőség szerint örökre letelepítenének ezeket a migránsokat.

Ismertebb példa volt még 2018-ban, amikor a Hankook magyar állashirdetésénél már előnynek számított az ukrán nyelv ismerete. A cég szerint ugyanis „bizonyos területeken” olyan sok az ukrán és a mongol dolgozó, hogy a kommunikációt megkönnyíti, ha a magyar munkavállaló is tud ukránul. A vendégmunkások körében ugyanakkor hatalmas a fluktuáció, az ukrán és a szerb dolgozók jelentős része néhány hónap után továbbáll a magasabb fizetést kínáló nyugat-európai országokba vagy Lengyelországba, Szlovákiába – magyarázta a Népszavának László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

(Olvassa el a teljes cikket a Szabad Európán!)

Előzmény

vendégmunkás

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “A migráció mellékága a vendégmunkások hada, ezt csendben ugyan, de támogatja az egyébként “migránsfaló” kormányunk

  • 2021.08.29 - 13:01
    Közvetlen hivatkozás

    Mindent ki lehet magyarázni, mocskos kormány, beteg idiótákból áll, remélem nagyot buknak jövőre, a nép nem hülye, csak a saját fidesz agytalan hivei azok !!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.