A migránsozás kevés lett volna Orbánnak, kellett pénz is az új kétharmadhoz

A Závecz Research megkérdezte a választókat, mit szólnak az újabb kétharmadhoz. Az látszik, a társadalmat nagyon megosztja az újabb Fidesz-győzelem.

[mnky_ads id=”10551″]

Az alapfokú végzettségűek örültek a legjobban

A választók 43 százaléka örül annak, hogy a Fidesz ismét nyert, 40 százalék viszont kormányváltást akart – derült ki a Závecz Research kutatásából, amelyet az Index megbízásából készített. A fennmaradó 17 százalék nem válaszolt. A választástól távol maradók közül egyharmad-egyharmad örül és búsul a Fidesz győzelme miatt, 40 százaléknak nincs kialakult véleménye.

[mnky_ads id=”10552″]

A Fidesz győzelmének örülők 73 százaléka az újabb kétharmaddal is igencsak elégedett. Az iskolázottságon múlik az öröm mértéke: az alapfokú végzettségűek 4,4-esre értékelték az újabb kétharmadot, a középfokúak 4,1-re, míg a diplomások 3,6-ra.

A pénz és a menekültek távoltartása

A Fidesz-szavazók leginkább azért szavaztak a Fideszre, mert úgy látják, az Orbán-kormányok intézkedései eddig kedvezőbbek voltak, mint a szocialista kormányoké. Egy ötfokú skálán ezt 4,6-ra értékelték.

Ugyanannyit (4,4) nyomott a latban a menekültek távoltartása, illetve az, hogy a párt által képviselt értékekkel azonosulni tudtak. Orbán Viktor személye ugyanannyira (4,3) volt fontos, mint hogy a Fidesz a társadalom javára hoz döntéseket, illetve jó irányba viszi az országot.

A menekültkampány a falvakban élőkre hatott leginkább, ott ez minden mást megelőzött.

1,9 millióan voksolnának egy teljes ellenzéki összefogásra

A kormányváltást akarók kétharmada felháborodott azon, hogy az ellenzéki pártok nem fogtak össze. A választók csaknem negyede – 1,9 millió ember – azt mondta, biztosan szavazna egy olyan teljes ellenzéki összefogásra, amelynek az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum is a tagja.

(Forrás: HVG)

[mnky_ads id=”10553″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük