Az újabb kétharmados győzelem után az igazságszolgáltatás átszervezésére készül a Fidesz – írja a 444. A portál forrása szerint „lassan kész tény”, hogy megszűnik a Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatal, és az Igazságügyi Minisztérium irányítása alá kerülnek a bíróságok.


[mnky_ads id=”10551"]

Növekvő kormánybefolyás

Az Országos Bírósági Hivatal az igazságszolgáltatás irányító szerve, itt döntenek a bírók kinevezéséről és a bíróságok ügyelosztási rendjéről is. A hivatal megszüntetése, és az igazgatási feladatok átszervezése a minisztérium alá egyértelműen növelné a kormány befolyását a bíróságokon.

[m[mnky_ads id=”10552"]p>

Gulyás Gergely miniszter lesz?

Más forrás szerint ez az ügy még nincs lefutva, és megemlítik azt is, hogy német nyomásra állhatott el a kormány 2016-ban attól, hogy külön közigazgatási bíróság alá szervezzék ki a politikailag kényes ügyeket. A Magyarországon működő német vállalkozások ugyanis biztosak akarnak lenni abban, hogy ha jogvitájuk támad a kormánnyal, tisztességes eljárásban döntenek az ügyükben.

Ugyanakkor a portál szerint Gulyás Gergely neve is felmerült igazságügyi miniszterként. Őt a mérsékeltebb fideszesek közt tartják számon. Így azt várják, hogy a személye valamelyest tompít a kormány hatalmát növelő átszervezés miatt várható nyugati reakciókon.

DK: a Fidesz meg akarja szállni a bíróságokat

A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz úgy akarja „megszállni” a bíróságokat, hogy megszünteti az Országos Bírósági Hivatalt (OBH).

Az ellenzéki párt megválasztott képviselője, Arató Gergely pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormánypárt ki akarja használni a kétharmados választási győzelemben rejlő lehetőségeket, mert nem tud együtt élni azzal, hogy még létezik egy független, jogállami intézmény.

A politikus elismerte, hogy pártja korábban bírálta a szervezetet, de úgy fogalmazott: az OBH mutatott némi önállóságot, többször is szembeszállt a Fidesz akaratával, és az ügyek jelentős részében biztosította a bíróságok függetlenségét.

Amennyiben az Igazságügyi Minisztérium nevezi majd ki a bírákat és osztja el az ügyeket, akkor a kormány közvetlenül befolyásolhatja a bíróságok működését – jelentette ki Arató Gergely.

(Forrás: 24.hu, MTI)

[mnk[mnky_ads id=”10553"]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét