KultúraSport

A miskolci Cinefesten lesz az Erőss Zsolt hegymászó életét bemutató nagyjátékfilm premierje

Erőss

A tragikus körülmények között elhunyt Erőss Zsolt hegymászó felesége, Sterczer Hilda történetét és gyászfeldolgozását meséli el a Magasságok és mélységek című mozifilm, amelyet a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthat először a közönség szeptemberben. 

Erőss Zsolt a valaha élt legnépszerűbb magyar hegymászó volt

Huszonhárom éves pályafutása alatt tíz 8000 méter fölötti hegycsúcsot hódított meg, első magyarként jutott fel a Csomolungma tetejére. 2013-ban Kiss Péter hegymászótársával életét vesztette a Kancsendzönga hegyen expedíció közben. Halálhíre megrázta az egész országot, miközben a legtöbben nem gondoltak arra, hogyan élte meg ezt a veszteséget felesége, Sterczer Hilda, aki két gyermekükkel várta haza a férjét.

“Mivel a gyász továbbra is egyfajta tabu a kultúránkban, viszonylag kevés filmes és irodalmi feldolgozása létezik. Kifejezetten fontosnak és értékteremtőnek találom a róla való kommunikációt”

– idézi a tájékoztató Csoma Sándor rendezőt, akinek a Magasságok és mélységek az első nagyjátékfilmje.
Erőss

“Ez egy olyan esemény, amivel mindenki többször találkozik az élete során, mégsem vagyunk képesek megfelelően reagálni, sem belülről, sem kívülről”

mutatott rá a rendező.

A film gálavetítését a szeptember 9. és 17. között rendezendő fesztivál első hétvégéjén tartják

A bemutatón jelen lesznek Csoma Sándor rendező, Pál Emőke főszereplő, az Erőss Zsoltot alakító Trill Zsolt, valamint Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan producerek. A vetítést követően Sterczer Hilda is válaszol a közönség kérdéseire.

A Magasságok és mélységek a Nemzeti Filmintézet támogatásával a JUNO11 Pictures gyártásában, valamint Romwalter Judit koproducer jóvoltából a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készült.

Az operatőr Tóth Levente, a vágó Márton Dániel, a zeneszerző Balázs Ádám.

Forrás: CineFest

Ingyenes vetítések esténként a Margitszigeten

About Author

Comments (1)

  1. […] A miskolci Cinefesten lesz az Erőss Zsolt hegymászó életét bemutató nagyjátékfilm premierje […]

Szólj hozzá!