A Momentum páros lábbal beleszállt a DK két budapesti polgármesterébe – ez lenne az út Czeglédy rehabilitálásához?

Mielőtt közreadnánk a Momentum véleményét arról, hogy két budapesti kerület DK-s polgármestere is komoly átvilágítási és kommunikációs szerződést kötött az egyébként a Fidesz által nagy valószínűséggel koncepciós per alá vont szombathelyi Dr. Czeglédy Csabával rögzítsük, hogy szerintünk sem a DK, hanem a Fidesz feladata lenne – amennyiben ártatlan – az ügyvéd rehabilitálása.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy két forgatókönyv van.

 • Az első szerint a Fidesz beépített emberei terelik úgy a pártjukat, hogy minél előbb járassák le magukat a választóik szemében.
 • A másik szerint az újak pontosan olyanok, mint akiket leváltattak a híveikkel, vagyis az egyik 19, a másik egy híján 20.

A két felvázolt variáció közül egyik sem jobb, éppen ellenkezőleg: egyik rosszabb, mint a másik. Nem kellene mindent rögtön az elején tarolni, először bizonyítani kellene, hogy a kormányzás nem különbözik sokban a kampányígéretektől.

Mindez a Momentum szerint….

Közösségi oldalukon írtak kemény véleményt és maximális elhatárolódást a fentiektől:

“Czeglédy-ügy: A helyzet pont olyan, mintha Orbán Viktor ügyvédjét, Bajkai Istvánt bízná meg átvilágítással a kormány

❌ Czeglédy ügyvédi irodájának megbízása nemhogy nem szolgálja a közbizalom helyreállítását a Fidesztől átvett önkormányzatokban, de egy öngól: a teljes ellenzék hitelességét rombolja, hogy egy pártközeli, egyértelműen nem független, korábbi MSZP-s politikust bíz meg önkormányzati cégek átvilágításával. Ez a koalíciós városvezetés közös morális követelményeibe nem fér bele.

❗️ Czeglédy Csabát a magyar bíróság már elítélte, és jelenleg is bírósági eljárás van ellene folyamatban. Tudjuk, hogy a DK megítélése szerint a folyamatban lévő eljárás egy koncepciós eljárás a Fidesz részéről. Arra viszont rá kell mutatnunk, hogy Czeglédy Csabát már 2010 előtt – tehát a jogállamiság fokozatos lebontását és a bírói függetlenség felszámolását célzó első fideszes intézkedéseket megelőzően – is ítélték már jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt.

➡️ Meggyőződésünk, hogy mindezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül, a Momentum alpolgármesterei pedig mindkét kerületben előzetesen jelezték a polgármestereknek, még a döntés sajtónyilvánosságra kerülése előtt, hogy ellenzik a döntést. Mindannyian tiszta és átlátható önkormányzatot, önkormányzati munkát ígértünk a választóinknak és mi bízunk benne, hogy mindannyian komolyan is gondoltuk ezt. Ebbe nem fér bele, hogy a DK polgármesterei rohamtempóban önhatalmúlag Czeglédy Csabát bízzák meg egy nagy közbizalmat igénylő munka elvégzésével.

⛔️ A Momentum újbudai és erzsébetvárosi képviselőcsoportjaiként határozottan ellenezzük, hogy Czeglédy Csabát bízzuk meg az elmúlt évek önkormányzati működésének és cégeinek átvilágításával.”

Nyilvános Facebook-bejegyzésben ítélte el Orosz Anna újbudai alpolgármestere is:

Czeglédy viszontválasza

A bejegyzés alatt Czeglédy Csaba személyesen, kommentben írta le, hogy szerinte a Momentum összes érintettje is előre tudott az ő megbízásáról, sőt, azt is állította, hogy személyesen találkozott a szerződés előtt Erzsébetváros momentumos alpolgármesterével, Borbélyné Bárdi Zsuzsannával is, aki akkor szerinte „egy rossz szót sem szólt”.

Orosz még saját bejegyzése alatt röviden reagált is Czeglédy állításaira.

„Szerettük volna a nyilvánosság bevonása nélkül elintézni ezt a vitát, de mivel a megbízásról szóló döntésbe a Momentum frakcióját nem vonták be, ezért nem maradt sok választásunk, mint a nyilvánossághoz fordulás. A nyílt és átlátható kiválasztási eljárás lenne az a közös erkölcsi minimum, amelyhez tartania kellene magát minden városvezetésnek.”

A fővárosi ellenzéki együttműködésben ugyancsak résztvevő Jobbik

is azok közé a pártok közé tartozik, akik elítélték a Demokratikus Koalíció lépését. Bencsik János, a párt budapesti elnöke és országgyűlési képviselője ugyancsak a közösségi médiában megerősítette, velük sem egyeztetett senki az ügyben, ráadásul Bencsik úgy véli:

„Az, hogy Gyurcsány Ferenc bizalmasa, akit már 2010 előtt (!) jogerősen elítéltek adócsalásért és magánokirat-hamisításért, újra pozícióba jut, ráadásul céges átvilágítások kapcsán, az ellenzéki együttműködés megcsúfolása.”

Forrás

Mátrai Anna

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

3 hozzászólás

 • Avatar
  2019.11.09 - 20:17
  Közvetlen hivatkozás

  Czeglédy Csaba, ha jogerősen fel is mentik végül az évek óta tartó, egyesek szerint koncepciós jellegű büntetőügyében, akkor sem feddhetetlen, hiszen már másfél évtizede is szabadságvesztésre elítélték gazdálkodással kapcsolatos bűncselekményei miatt. Van egy pár ügyvédi iroda az országban, amelyet nem olyan személy vezet, akit jogerősen elítéltek hasonló ügyekben, s amely iroda vezetője ellen nem folyik ilyen jellegű ügyben ma is eljárás, s amely iroda vezetője nem működött hivatásos pártpolitikusként, mielőtt letartóztatták. Normális az, aki egy ilyen politikailag is kényes ügyben pont Czeglédy Csaba ügyvédi irodájátt bízza meg azzal, hogy nemrég még a politikai “másik oldal” által vezetett szervezeteket átvilágítson? Ez tényleg tök olyan, mintha valaki tudatosan törekedne arra, hogy mielőbb lejárassa a frissen hatalomra került Orbán-ellenes politikai erőket. Nem hiszek az összeesküvés-elméletekben, meggyőződésem, hogy ez nem tudatos “ön”lejáratás. De akkor mi?! Ennyire nem tudnak szakítani a “2010 előttiek” a korábbi, csúfosan és méltán megbukott politikai praxisukkal?!

  Válasz
 • Avatar
  2019.11.09 - 22:28
  Közvetlen hivatkozás

  Lejaratas a kobon! A Momentumnak meg a Jobbiknak savanyu a szolo, es most mindennel beprobalkoznak. Rettegnek a lehetosegtol, hogy az ellenzeki csoportosulason (osszefogason?) belul Gyurcsany kerulhet legkozelebb a vezeto helyzetbe. Irigyek, szuklatokoruek, feltik a sajat kis rongyos eletuket. A Momentum az osszefogas nelkul mar a sullyesztoben lenne az urifiukbol urilanykakbol allo csapataval. Kivetel Cseh Katalin, aki unios kuldottkent szuper. Dehat egyenisegekbol all ossze minden part.
  Kerdesem: hol lehet olvasni dr Czegledy Csaba 2010 elotti iteleteirol ill. ugyeirol?
  Mert ha mar ilyet allitanak, akkor talan tenyekkel is elo lehet hozakodni. Erosen ketelkedem abban, hogy Gyurcsany Ferenc a kozeli baratsagaba fogadott volna es penzzel tamogatott volna valakit, aki jogerosen el van itelve valami miatt. Azt sem hiszem, hogy valaki munkaero kozvetito vallalkozast tudna inditani buntetett eloelettel.

  Válasz
 • Avatar
  2019.11.09 - 22:31
  Közvetlen hivatkozás

  Ja, es arra egy szavuk sincsen, – meg az erzsebetvarosi momentumos holgynek sem – hogy Czegledy meghivta ot egyeztetni. Ezt a tenyt egyszeruen ignoralja a Momentum. Aha, szoval mas szemeben a szalkat is, sajatban a gerendat sem. Vegulis a Momentum felfele torekszik – lefele tapos. Erdekes, mintha 30 evvel ezelott lett volna mar egy ilyen, ifju vateszekbol allo partocska, egy hosszuhaju ciganygyerek vezetesevel….Ok is valahogy igy inditottak: az akkori legnepszerubb part, az MDF letarolasaval…

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük