Kerítésen innen

A mostani nyár a hátralévő életünk leghűvösebb nyara, ennél csak rosszabb lesz!

A mostani nyár a hátralévő életünk leghűvösebb nyara, ennél csak rosszabb lesz!

Ha úgy érzi, hogy elviselhetetlen a kánikula, akkor téved! “Kijelenthető, hogy a mostani nyár a hátralévő életünk leghűvösebb nyara. Ennél csak rosszabb lesz, akár a szárazságot, akár a hőhullámokat nézzük − mondta Bart István energia- és klímapolitikai szakértő, az Energiaklub társelnöke a Népszavának adott interjúban.

Ha már nyár-sokk: 28 év múlva egyikünk lakásában se lesz gáz

Az országgyűlésnek van egy 2020-ban elfogadott klímatörvénye, amely szerint Magyaroroszág vállalja, hogy 2050-ig klímasemleges lesz. Ez azt jelenti, hogy

csak annyi szén-dioxidot bocsáthatunk ki, amennyit az erdőink, mezőink elnyelnek.

2022-ben vagyunk, a vállalásból az következik, hogy 28 év múlva egyikünk lakásában sem lesz gáz. Ezzel azért két “gáz” is van ismerve a regnáló kormány ígéreteit: az egyik, hogy vállaltak ők már annyi mindent, amiből semmi nem lett, hogy Dunát lehet velük rekeszteni, a másik, hogy éppen ezen a héten hoztak rendeletet arról, hogy anélkül vágható ki az erdő, hogy pótolnák azt a tulajaik.

Meghibbantunk…..

Ez utóbbival kapcsolatban Bart István emlékeztetett, hogy ha nincs politikai akarat, akkor teljesen mindegy, hogy van környezetvédelmi minisztérium, vagy nincs. Ha viszont van politikai akarat, akkor külön minisztérium nélkül is lehet sikeresen képviselni egy adott ügyet.

Jelenleg nincs politikai akarat arra, hogy a környezetvédelmet és a klímaváltozást igazán komolyan vegyék. És azért nincs rá politikai akarat, mert a Fidesz választói ezt kevéssé várják el. Az Orbán-rendszer olyan értelemben demokratikus, hogy igyekszik kiszolgálni a választói igényeket, reagál a társadalmi elvárásokra.

Ezért is érdekes, hogy milyen következményei lesznek az aszálynak.

Tudjuk, hogy a Fidesz nagyon erős vidéken, a falvakban. Ha a fideszes szavazóréteg számára az aszály központi témává válik, akkor alapvető változások indulhatnak el.

Teljesen rossz az irány

Magyarországon igen elterjedtek a rossz minőségű, korszerűtlen tüzelőberendezések. Ha növeljük a fakitermelést, amit nem lenne szabad megtenni, akkor csökkentjük az erdőterületet, miközben súlyos levegőszennyezést okozunk és csökkentjük a szén-dioxid elnyelő képességünket. A fatüzelés ösztönzése tehát sok szempontból téves irány.

A „mindennel égetés” régi gond Magyarországon, és valószínű, hogy az áremelések hatására még nagyobb gond lesz.

A Levegő Munkacsoport tanulmányai szerint azonban nem pusztán szegénykérdésről van szó. Nem csak az tüzel hulladékkal vagy műanyaggal, akinek nem telik másra. Sokan vannak, akik jó ötletnek gondolják, hogy lakkozott fadarabokat is a kazánba dobjanak.

Jönnek a tarvágások és az erdőirtások?

A kivágás után a fának egy vagy két évig száradnia kell. Az idén extra mennyiségben kitermelt fa ebben a fűtési szezonban már nem eltüzelhető.

Pontosabban: eltüzelhető, csak a vizes fa fűtőértéke jóval alacsonyabb. Felvetődik a kérdés, hogy az Orbán-Gulyás nevéhez kötődő ötlet, miszerint a fakivágás menő és követendő dolog súlyos tudatlanság, vagy előre megfontolt környezetkárosítás áll-e. Még szóba jöhet a “leszarom”-elv is, de bármelyik fedi a valóságot, megkérdőjelezi, hogy a közszolgák valóban alkalmasak a köz szolgálatára.

Hungarikum! Így nézik Önt ostobának!

Az agrárminiszter, Nagy Istvánt szerint:

az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának, ezért a kormány a tűzifa biztosítása érdekében enyhítette a fakitermelés szabályait. A fa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát sem.

Nagy István emlékeztetett arra, hogy

a háború és a brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki és veszélyben van Európa gázellátása, ezért meg kell teremteni azt a lehetőséget is, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek.

A tárcavezető leszögezte, jelenleg a tűzifaellátás biztosított, azonban a háborús helyzet miatt a kormány tűzifa-kiviteli tilalmat rendelt el, és utasította az állami erdőgazdaságokat a tűzifa kitermelés növelésére, ugyanis elsődleges a magyar háztartások ellátása – közölte a szaktárca, hozzátéve, hogy ezért könnyített szabályokat vezetettek be úgy, hogy az ne veszélyeztesse a fenntartható erdőgazdálkodást.

Friss híreink!

About Author

Szólj hozzá!