A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) is beszólt Orbán Viktornak - Városi Kurír

Sorting by

×

A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) is beszólt Orbán Viktornak

Miközben csak az 1920-as spanyolnátha tombolásához fogható módon dübörög a járvány, a kormány folyamatosan csak a maga teljesítményének fényezésével van elfoglalva. Ha viszont nagy néha cselekvésre szánja el magát, azt sem gondolja végig és többet árt vele, mint használ. Erre a reménytelen helyzetre unhatott rá a MOSZ is. 

Hirdetés

A járvány legsúlyosabb napjait éljük Szlávik János szerint. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa úgy látja: legkorábban április közepén-végén kezdhet csökkenni a vírus terjedése. Az elmúlt 24 órában ismét több mint tízezer új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 253 beteg. Közben az orvosi egyetemek mától extra oltópontokon, soron kívül oltják a várandósokat és a szoptató édesanyákat is.

MOSZ: ha valóban valahol vannak még titkos tartalékok, akkor itt az ideje, hogy előkerüljenek

Tovább tombol a járvány Magyarországon, így nem csökkent a nyomás az ellátórendszeren. Jelenleg több mint 11 ezer beteget ápolnak kórházban, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen, erről számol be  szinte naponta Szlávik János infektológus főorvos a “védekezés, hivatalos arca is”, miközben a kormány folyamatosan valami homályos térben lévő tartalék szakember gárdát emleget, ebből lett elege és ment neki Orbánnak a Magyar Orvosok Szakszervezete amiről az ATV számolt be:

“Nyilván lehet még 1500-at is el tudunk helyezni ágyakon, amelyeket kinevezünk intenzíves ágynak, de ez nem jelenti azt, hogy a páciens valódi intenzív terápiában fog részesülni. A létező egészségügyi dolgozók tartalékai már elfogytak. Ha valóban valahol vannak még titkos tartalékok, akkor itt az ideje, hogy előkerüljenek ezek”

– mondta a csatorna híradójának Daróczy Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke.

A korlátozások enyhítéséről a kormány szerint akkor lehet beszélni, ha az átoltottak száma már elérte a 2,5 milliót. A Portfolio számításai alapján ez a szám április 10-ére érhető el. Szlávik János azt mondja, a járvány legsúlyosabb napjaiban járunk, így nagyon nehéz ilyenkor a nyitásról beszélni.

“A korábbi tapasztalatokból talán április közepén, végén elkezdenek csökkenni a számok és talán nyárra fellélegezhetünk, de a járványnak ebben a szakaszában nagyon nehéz jósolni” – fogalmazott a főorvos.

 

MOSZ

Na és a tanárok?

A tanárok oltását a jövő héten kezdik meg, első körben a március 24-ig regisztrált, köznevelésben dolgozó pedagógusokat immunizálják. A húsvét utáni héten pedig azokat, akik március 29. éjfélig regisztráltak. Az iskolákat előreláthatólag április 19-én nyitnák meg, ám eddigre sok pedagógusnál még nem alakulna ki a megfelelő védettség. A PDSZ szerint így nem lehet visszaengedni a dolgozókat.

“Ha úgy küldik be a munkavállalókat, hogy csak az első oltást kapták meg, fordítsuk le: nem alakul ki a védettség, akkor ez veszélyeztet továbbra is”

– vélekedett Fehér Tibor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának tagja.

Közben megkezdődött a kismamák oltása is,

akiket háziorvosuk vagy nőgyógyászuk utalhat be az oltópontokra. A második, vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, a következő dózist pedig a szülést követően. Csillag Eszter a terhesség 25. hétben jár, fogorvosként pedig különösen magas kockázatúnak minősül, így nőgyógyásza tanácsára úgy döntött, beoltatja magát.

“Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltásából a korábbi álláspont miatt én akkor már várandósként sajnos kimaradtam és fogorvosként dolgozni a rengeteg védőfelszerelés ellenére is egy mindennapos dilemmát jelentett. Vártam, hogy ez az álláspont majd változni fog” – mondta.

Egy kismama, aki részt vett az oltáson:

“olyan áldatlan állapotokat találtam, hogy arra nincsenek szavak! Az amúgy is zsúfolt helyiségre rászabadították a kismamákat. Én 2 órát vártam, a barátnőm 3-at. A távolságot szinte senki nem tartja be.”

A várandósok a Semmelweis Egyetem külön oltópontjain, soron kívül kapják meg a vakcinát az a Pfizer és a Moderna oltóanyagaival. A szoptatós anyák bármikor felvehetik az első oltást, öt héttel később az ismétlő vakcinát.

Kapcsolódó

 

MOSZ

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.