Sorting by

×

A Moszkvának befellegzett! – Elsüllyedt a cirkáló

A Moszkva rakétacirkáló vontatás közben elsüllyedt – jelentette be az Orosz Föderáció védelmi minisztériuma csütörtök este. Az orosz flotta Fekete-tengeri zászlóshajóján korábban tűz ütött ki, amelynek eredményeként felrobbant a lőszertartalék. Ukrán jelentések szerint mindez annak következtében történt, hogy Neptun rakétákkal támadták meg a hajót, ám az oroszok ezt nem erősítették meg.

“…Viharos hullámzás….”

Az ukránok arról írtak, hogy hiába siettek a Moszkva segítségére más hajók, a manőver veszélyessége miatt nem tudták érdemben megközelíteni, így a sérült cirkáló felborult és süllyedni kezdett. Az oroszok ehhez képest azt hangoztatták, hogy a legénység egy részét evakuálták, és elkezdődött hajó vontatása a szevasztopoli kikötő felé. Ha ez igaz is volt, az akció a minisztérium újabb jelentése alapján kudarcba fulladt.

„A hajótest sérülései miatt a cirkáló elveszítette a stabilitását (…)A viharos hullámzás következtében ezek után a Moszkva elsüllyedt.”

Ellentétes információk keringtek a Moszkváról, az oroszok, mint fentebb is azt állítják, hogy tűz ütött ki a hajón, míg az ukrán fél arról beszélt, hogy ők lőtték ki a cirkálót. Korábban Makszim Marcsenko, Ukrajna odesszai régiójának kormányzója azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők Neptun rakétákkal találták el a cirkálót, mint írta,

„a Moszkva pontosan oda ment, ahova a Kígyó-szigeti határőrök küldték”

– utalva a háború első napjának emlékezetes történetére.

Az oroszok állítják, hogy a teljes személyzetet kimentették

A történtek okainak felderítése folyamatban van. Vlagyimir Putyin elnöknek jelentést tettek a történtekről, közölte Dmitrij Peszkov szóvivő. A hajó értékét csütörtöki cikkében 750 millió dollárra becsülte a Forbes. Ez egyértelműen a legjelentősebb orosz eszközveszteség a február 24-én kezdődött háborúban, aminek nyilvánvaló kihatása lehet a harcok menetére is, elsősorban a déli frontokon.

A Moszkva rakétacirkálót az 1980-as évek elején építették az akkori Szovjetunióban

A hajó – amely 2000-ben lett a Fekete-tengeri flotta zászlóshajója – kulcsszerepet játszott Oroszország 2015-ben kezdődött szíriai hadjárata során. A hajó értékét csütörtöki cikkében 750 millió dollárra becsülte a Forbes. Ez egyértelműen a legjelentősebb orosz eszközveszteség a február 24-én kezdődött háborúban, aminek nyilvánvaló kihatása lehet a harcok menetére is, elsősorban a déli frontokon.

Forrás

Fotó: illusztráció

Kapcsolódó

Moszkvának befellegzett! - Elsüllyedt a cirkáló

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.