A munkavállalók bére emelkedik, ám a nyugdíjak ezt nem követik

A főváros vezetése szeretné létrehozni a Budapesti Idősügyi Tanács intézményét. Ez a különböző szervezetek rendszeres fórumaként segítené a fővárosiak nagy többsége által támogatott program végrehajtását – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Budapesti Nyugdíjas Parlament keddi ülését megnyitó beszédében.

A rászoruló idősek téli támogatása

„Folyik a munka, amellyel megpróbáljuk összehangolni a budapesti kerületi szociális rendszereket annak érdekében, hogy minden fűtési szezonban a rászoruló idős emberek legalább 20 ezer forint támogatást kapjanak” – jelentette ki a főpolgármester.

Karácsony Gergely a fővárosban élő idősek önszervező szervezetei, tagozatai, klubjai, körei és csoportjai előtt arról beszélt, hogy az elmúlt időszak politikájának vesztese a magyar nyugdíjas társadalom volt. Azt mondta, miközben Magyarországon a munkavállalók végre kikövetelték maguknak a magasabb béreket, a nyugdíjak emelkedése ezt messze nem követi.

A gazdaság közös nyereségéből a nyugdíjasok nem kaptak

Hozzátette: amikor a gazdaság állapota miatt lehetőség nyílt arra, hogy javítsanak az emberek élethelyzetén, akkor a közös nyereségből a nyugdíjasoknak is részesedniük kellett volna.

„Mi nem ígérünk könyöradományokat, a Fővárosi Önkormányzat nem tudja átvenni a kormány szerepét, de végrehajtja azt a programot, amelyet a budapestiek csendes többsége támogatott. Ennek a programnak két nagyon fontos pillére van, amely az idős társadalmat különösen érinti: az egyik a szociális ellátórendszer, főleg a lakhatással összefüggő kiadások támogatása, a másik pedig az egészségügy” – közölte.

A főpolgármester megjegyezte, Németországban az egy főre jutó CT-berendezések száma 35-ször annyi, mint Magyarországon, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a fejlett országok közül Magyarországon halnak meg a legtöbben rákos megbetegedésben.

Az emberi életnél nincs fontosabb!

Karácsony Gergely hangsúlyozta: a kerületek által működtetett járóbeteg-ellátásnak hozzá kell jutnia az országos költségvetési szinthez mérve kerekítési összegnek számító forrásokhoz, amelyekkel meg tudják hosszabbítani a budapestiek életét.

„Bizonyára nagyon fontos, hogy Magyarországon legyen atlétikai világbajnokság, de az emberi életnél nincs fontosabb ügy” – mondta.

Elhangzott az is, hogy a főváros elkezdi a budapesti idősotthonok fejlesztését, kapacitásuk bővítését.

(Forrás: MTI)

megosztás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük