A művészet templomai – Van Gogh

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban november 1-től látható, a négy éve útjára indult, A művészet templomai  című ismeretterjesztő sorozat új epizódja, Van Gogh munkásságáról.

A sorozat felhasználja a modern mozitechnológia lehetőségeit,

új szemszögből mutatja be az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit és remekműveit, értő módon – művészettörténészek magyarázatával -, érdekesen, nézőbarát módon, vizuálisan gyönyörűen. A sorozat nem titkolt célja, hogy közel hozza a művészettörténetet az emberekhez.

“A várakozás számít igazán”

– vallotta a holland festőzseni, Vincent Van Gogh, aki műveiben az abszolútumot és az igazságot kereste. Szigorú református lelkipásztor apja, a család tragédiája, saját művészi útkeresése, a festészetről vallott nézete, egzisztenciális és lelki problémái nehéz életpályát köveztek ki számára. E nehézségekről, a bátyjának, Theo-nak írt leveleiben olvashatunk.

E film a művész munkásságát egészen új szemszögből mutatja be: a műveinek legnagyobb magángyűjteményével rendelkező Helene Kröller-Müller (1869-1939) szemszögéből. A hölgy Van Gogh közel háromszáz alkotását vásárolta fel a XX. század elején.

Miközben a film végigkíséri e műgyűjtő életútját – aki az elsők között ismerte fel Van Gogh-ban a zsenit -, betekinthetünk a holland De Hoge Valuwe Nemzeti Park területén található – sok hányattatás és kitartó tervezés után felépült – Kröller-Müller Múzeumba. A felbecsülhetetlen értékű műalkotások között elsősorban a műgyűjtő hölgy kedvenc festőjének, Van Gogh-nak festményeit csodálhatjuk meg.

De bepillanthatunk a vicenzai Basilica Palladiana “Búzamezők és borús égbolt között” című Van Gogh tárlatába is, mely negyven festményt és nyolcvan rajzot vonultat fel a Kröller-Müller Múzeum gyűjteményéből. Végigkísérve a festőzseni életét, eljutunk Párizsba és Provence-ba is, Van Gogh különböző lakhelyeire.

Rendező: Giovanni Piscaglia
 
Országos bemutató: 2018. november 22.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük