A nagy festményhamisítás! Szakértők, művészettörténészek és galériák is érintettek - Városi Kurír

Sorting by

×

A nagy festményhamisítás! Szakértők, művészettörténészek és galériák is érintettek

Festményhamisítókat fogtak el, a hamisítványok között vannak Munkácsy, Gulácsy, Vaszary, Caravaggio, Picasso és Rubens alkotásait másoló képek is, a becsült kár félmilliárd forintra tehető – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda,

Hirdetés

Jelentős kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás gyanúja miatt nyomoznak

A műkincsvédelmi nyomozók információi szerint széles körben kezdtek hamis festményeket eredetiként árulni Magyarországon. Volt olyan híres festmény, amelyről több reprodukció is született. Egyebek mellett Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Caravaggio, Picasso és Rubens alkotásait hamisították. Az elkövetők a képek előkerülését különböző történetekkel támasztották alá.

“A festményhamisításokkal nemcsak amatőr festők, illetve műgyűjtők, de még szakértők, művészettörténészek és galériák is érintettek.”

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda műkincsvédelmi alosztálya a Somogy és a Nógrád megyei főkapitányság, a keszthelyi és a szentendrei kapitányság rendőreivel közösen április végén nyolc megyében, egyszerre 21 helyszínen tartott kutatásokat, amelyekben 17 ember volt érintett.

Az akcióban 120 rendőr vett részt, lefoglaltak 120 festményt

A hamisítványok elkészítéséhez szükséges különböző eszközöket, hamis szakértői véleményeket és egyebek mellett hamis múzeumi pecsétet is.

A rendőrség közölte: további tárgyi bizonyítékok beszerzése, tanúkihallgatások és a lefoglalt festmények szakértői vizsgálata zajlik.

Az eset okán arra hívják fel a figyelmet, hogy eredeti festmények másolatának olyan módon való értékesítése, melynek során a vásárló azt hiszi, hogy a műalkotás eredeti verziójához jutott, bűncselekmény.

Forrás: Police.hu

Már ötvenezren látták a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállítását

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.