A nagy hagyma-kamu

Egy hajszálon függ az igazi makói vöröshagyma sorsa. Annak ellenére, hogy sok piacon hirdetik az árusok úgy a vöröshagymát, hogy makói, ez hazugság.

A makói termelők többsége fokozatosan lemondott a fajtáról,

az évek során az olcsó importáru Németországból és Hollandiából lenyomta az eredeti magyar makóit. Utóbbit nem lehet eladni, az árérzékeny magyar átlagvásárló nem fizeti meg a plusz száz forintos különbséget -írja a bors.hu.

Makón négy fajtát termesztettek, amíg működött a Hagymakutató Intézet. Ma már csak néhány gazda foglalkozik az egyébként kényes, dughagymás, hagyományos fajtával. Összesen nincs húszhektárnyi terület, amin eredeti makói fajta teremne. Ebből két kamiont sem lehet megtölteni.

Lenyomta a külföldi….

Hogy mi a nélkülözhetetlen alapja a szép, krémes, selymes halászlének vagy a tökéletes pörkölt ízének és – nagyon fontos! – a szaft sűrűségének, azt szinte mindenki tudja Magyarországon. Az ízes, édes, mégis enyhén csípős vöröshagyma a titok nyitja, ám manapság nem nagyon találunk olyat, ami eltűnne, szétfőne a lében. Amit ma kapunk, üvegesen marad a tányér szélén.

Maroknyian vannak, akiknek szívügye a makói hagyma,

és még nem mondtak le teljesen a fajtáról. Két évvel ezelőtt elindult ugyanis egy fajtakísérlet, aminek az a célja, hogy egy olyan, keresztezett makói hagymát „neveljenek ki”, ami jól tud alkalmazkodni a körülményekhez, és versenyképes lehet a piacon.

Szerencsére vagyunk még néhányan, akiknek fontos, hogy az érték tovább éljen. A családjaink is benne vannak, szóval van utánpótlás, hogy a hagyományos megmaradjon

– nyilatkozott a lapnak Fekete János, aki a Hagyma Terméktanács elnöke. Még legalább tíz év, mire eredményt tudnak elérni, de a lelkesedéssel legalább nincs gond.

(forrás: MTI/Bors.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük