A nagy lenyúlás felsőfoka

„Én pályázom, Te pályázol, Ő nyer!”  (Kis magyar igeragozás. F. J.)

Csak le kell írnod!

Hurrá! Józsi, Pisti! Misi bácsi! Mari néni! Helló fiuk, helló lányok! Csenge, Villő, Balabán, Málna, Titusz, Nimród, Botond, Márk! Eljött a Ti időtök! Itt a soha vissza nem térő alkalom! Dobjátok a sutba az iskolatáskát, vidéken a kapát, kaszát, háztartásbeliek a seprűt, a felmosórongyot, ápolónők az ágytálat, orvosok a sztetoszkópot, tanárok az órarendet! Helló, magyar nép! Helló Magyarország! Történelmi filmpályázatot hirdettek, direkt Nektek.

Elő a farbával, öcsi! Itt nincs helye szeméremnek, álszerénységnek! Rád vár a filmes szakma, a hírnév, a siker! Ne szalaszd el! Még te is lehetsz Brad Pitt, Spielberg, Szabó, Nemes Jeles, vagy Enyedi! Lehet, sőt szabad ötleteket (jegyzékét) felajánlani, kitalálni, leírni, és közkinccsé tenni! Csak le kell írnod! Nem kell, hogy érts hozzá, sőt, jobb, ha semmihez sem értesz. Nyugi, jön az magától is, ha tehetséges vagy, zsigerből, csípőből, csak úgy magától! És kend oda, nem nagy ügy! Majd mi kigyomláljuk belőle a szemetet, meg az aranyat és újrahasznosítjuk. Ha arról van szó, akár az egészet lenyúljuk.

A te időd már lejárt

Na jó, fizetünk is valamit, ha már hallottuk a neved, felbukkant itt-ott, vagy túlkoros nyugger vagy és szakmabeli, ami persze ebben az esetben kibaszott nagy hátrány, de mi csípjük a burád és megbocsátjuk eltévelyedésedet. De máskor ne tedd haver! Kuporogj a családi tűzhely mellett, s merengve múlton, írd a memoárkötetedet, s fényesítsd egykor kapott kitüntetéseidet. Értve vagyunk? A te időd már lejárt. Ne rontsd a levegőt, de főleg az üzletet!

Hol élsz, te élhetetlen? Még mindig nem esett le a tantusz? Ez a pályázat már rég le van zsírozva. Na jó, egy két szabad kapacitás még van, de nem Neked. A buli lényege a lenyúlásban van. Mert egy három oldalas izé, fecni, szinopszis az nem irodalmi mű, sehol nem védhető le. Lopkovic anyag. Volt, nincs. Világos? Ez a lényege!Nem minősíthető alkotásnak, tehát szabad a gazda! Nem beszélve arról, ha adaptációról van szó, s a filmterv alapja egy regény vagy novella, kortárs vagy klasszikus szerző tollából, arra később azt lehet mondani, ahogy mindig is mondták és mondják és mondani is fogják, hogy „Ja édesem! Azt bárki leveheti a polcról, ergo lenyúlható.Próbáld bebizonyítani, hogy te olvastad, vagy te vetted le előbb”. Bizonyíthatatlan.

Egy-két szuper ötletért a hülyének is megéri néhány milliót kifizetni. Nagy az Isten állatkertje, és ki van éheztetve. A legtöbbnek felkopik az álla, az amatőröknek és a profiknak egyaránt. Mind rárepülnek az eléjük odavetett koncra. Egymás farkasai is így vagyunk és leszünk.

Lehet akár a Feszty körkép, sok lóval

Magyar történelmi hősök, események! 2000 év áll rendelkezésünkre! 21 század közül válogathatunk kedvünkre, szabadon. Nagyjaink már több, mint egy hónapja, csontjaikat zörgetve forognak a sírjukban, annyit vannak felemlegetve, előcitálva. De nem is kell, hogy ismert hős, ismert történelmi személy legyen. Lehet fikció, kitalált személy is, csak a háttere legyen történelmi képregény, akár a Feszty körkép, sok lóval, drapériával, nagy tömegjelenetekkel.

Három oldalt leírni, mi az nektek! Annyit egy hülye is össze tud körmölni egy hónap alatt, ha rákapcsol, s ha írástudó, bár ma már tollba is mondhatja, ha van egy okos telefonja. Csak kapcsolja be a mikrofont, különben falra hányt borsó lesz belőle. Na szóval, pályamódosítók figyelem! Elő a fránya tollat, okos izét vagy lap-topot. A Google-be üss be egy nevet, amire emlékszel még a történelemkönyvből, aztán amit kiköp a rendszer, azt turmixold össze, zanzásítsd filmélményeiddel, néhány jól bevált dramaturgiai fordulattal.

Legyen benne kaland, izgalom csurogjon egy kis vér és könny, dúljon benne a szerelem, szép lányok (ne sírjatok), még szebb fiúk, a burjánzó meztelenséget se hagyd ki, elvégre ettől lesz szexi és erotikus. Válassz romantikus magyar helyszíneket, Kárpátokat, bérceket, pusztát, tanyát, erdőt, réteket, barlangot és kastélyokat, helyszínnek egész Európát, ahol még soha nem jártál (végre kiutazhatod magad alapon), használj látványtechnikát, minél több pirotechnikát – tűz, víz, füst lepje el a vásznat! Hangsúlyozd a dinamikát, a tomboló magyar virtust, zenét, montázst. A szereplőkben se szűkölködj, és használj minél több hazai és külföldi sztárt csillámporral, botoxolva. Szabad a gazda! Beindulhat a fantáziád, ha van! És miért ne lenne?

Elvégre a filmezés az nem egy szakma! Ááá!

Azt akárki űzheti! Jöttem, láttam, lőttem, győztem! Mert ez így megy ám! Három oldalban csak az alkalmatlan tökhülye nem tudja megírni a film történetének részletes, nyomon követhető sztoriját, kibontva a figurák jellemábrázolását és fejlődését – képsorra bontva. Három oldalba még az is belefér, hogy lehazudd a csillagot is az égről, hogy az önmegvalósításon kívül mi hajt bensődből vezérelve, hogy éppen ezt a témát dolgozd fel, az olthatatlan hazaszereteteden és magyarságtudatodon kívül. Három oldalba az is belefér, hogy történeted határon túlívelő esély a világsiker felé, mert bár a magyar történelemben játszódik, de a magyar nép Európa része, s mint európai nép egyben népnemzeti, világrengető és örökérvényű. Ja, és még az is belefér, hogy bizonyítsd a sorok között, hogy fesztiválképes aranybánya lesz a kész mű, s nem utolsó sorban a Te filmed lesz a soros Oscar-gyanús film 2020 táján!

Lássátok feleim szümtükkel, mik vogmuk?

Hülyék vogmunk!

„Nem csak a tévé-székházból, de a hazámból is kipenderítettek, amikor a kamerát kiverték a kezemből”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük