A nagyszebeni állatkertből az etetője gondatlansága miatt elszabadult egy tigris

Tudják önök, mi az a “mockumentary”? Én se tudtam. A mockumentary vagy magyarul áldokumentumfilm (angol mock = kicsúfolni + documentary = dokumentumfilm szavak keresztezéséből) lehet a filmvígjáték egyik műfaja, melyben úgy vesznek fel dolgokat és olyan témájú filmeket készítenek, hogy azok valódi dokumentumfilmnek látszódjanak. Mintha egy szituációs komédia be akarna tényleg mutatni valamit, pedig itt pont az ellenkezőjét csinálják.

És nem is annyira új keletű a dolog

A környezetszennyezésre irányította százezrek figyelmét a cseh Ján Sverák 1988-as Olajfalókja (Ropáci), amelyben az újonnan fölfedezett, műanyaggal és olajszármazékokkal táplálkozó állatfajt dokumentáltak egy iparvidéken. A bumfordi állatka “tragédiája” volt, hogy csak szennyezett környezetben maradt életképes, így a tiszta levegőjű vidékeken való bemutatása lehetetlen volt :)

Az élethűen fényképezett, “valóságos” szereplőket felvonultató kisfilm “objektívnek” ható szellemes kommentárjai kétséget sem hagytak afelől, hogy valóban létezik az “olajfaló”.

A tigris

2011. december 13-án a nagyszebeni állatkertből az etetője gondatlansága miatt elszabadult egy tigris. Az állat órákig csatangolt a városban, míg a rendőrökből, vadászokból és állatkerti gondozókból álló csapat bekerítette és lelőtte altatóinjekcióval.

Gianina Cărbunariu román drámaíró áldokumentum-színházi drámájában a Michaela nevű nősténytigris városi portyájáról a város közösségének különböző tagjai beszélnek sajátos nézőpontjukból. Így a dráma a kortárs európai és romániai társadalom működésének keresztmetszetét nyújtja.

A tigris című darabot mutatja be szombaton a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulata

A darabválasztásról Tóth Tünde rendező elmondta, hogy a szöveget a Színház folyóirat internetes portálján olvasta először, és azonnal megfogta egyrészt a darab szerkezete, másrészt az éles társadalomkritikája, harmadrészt pedig az, hogy nagyon sok lehetőséget nyújt a színészeknek. Hozzátette: laza asszociációk füzére az előadás, a burleszk és az abszurd között lavíroz.

Szereplők: Balogh Attila, Dimény Levente, Szotyori József, Tőtős Ádám, Trabalka Cecília
Forditó: Csűrös Réka

A Michaela-ügy 

Szintén ebből a szövegkönyvből készült az SZFE-sek decemberi interaktív, online előadása. A Michaela-ügy Gardenö Klaudia negyedéves bábrendező és Komán Attila ötödéves dramaturg kezdeményezése.

Megszökött az állatkert tigrise, jelenti be a híradó. Mindenkinek az a célja, hogy mihamarabb megtalálják. Ezért a város összes lakójától, így a nézőktől is azt várják, hogy segítsenek a keresésben, és tájékozódjanak folyamatosan. De a média ennyire koherens és tiszta szándékú nem lehet. A tigris csodákat tesz, állítják egyesek. A tigris gyerekeket tép szét, állítják mások. A tigris egy megváltó, állítják egyesek. A tigris egy fenevad, állítják mások. Rémhírmédia, üvöltik egyesek másokra. Propaganda, harsogják vissza mások egyesekre.

Az interjúfüzérként is értelmezhető eredeti szöveg magában hordozta annak a lehetőségét, hogy a médiára és ellentmondásos működésére helyezzék a hangsúlyt. Ennek érdekében megalkották a fiktív város fiktív Videóhíradóját és annak két riporterét. Az előadás egy bizonyos pontja után már két párhuzamos csatornán folyik a Videóhíradó, és a nézők választhatnak, melyiket nézik, de akár ugrálhatnak is az egyik és a másik csatorna Zoom-szobája között.

Forrás: kultura.hu/MTI/wikipédia

Müller, figyelmeztetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük