Gábor György: a nap bombahíre nem Karácsony, nem is Márki-Zay…. – Vigyázó szemünket Varsóra vessük!

A mai nap bombahíre nem Karácsony, nem is Márki-Zay, de még csak nem is a hazai előválasztás, hanem az, hogy a lengyel alkotmánybíróság kimondta, hogy az uniós jogszabályok ellentétesek az ország alkotmányával.

Lengyelország ezzel hatalmas lépést tett a Polexit felé

Miután az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, az Európai Bíróság ítéletei kötelezőek a tagállamok hatóságaira, beleértve a nemzeti bíróságokat – ez az európai integráció egyik alappillére –, ám a lengyel kormány a bíróságokat átpolitizálta, s ezzel semmibe vette az európai jogállamiság alapelvét. Az EU nem finanszírozhatja azoknak az államoknak a működését, amelyek az európai jogrendet elutasítják, s amelyek nem teszik lehetővé az uniós pénzek nyomon követését.

Valamennyi elemző mindezt a Polexit közvetlen előkészítésének egyértelmű jeleként értelmezi.

És akkor most kell nagyon észnél lenni

Mert ne ringassuk magunkat abban a tévhitben, hogy az EU magas lengyelországi támogatottsága megállítaná a PiS-t, miként hasonló esetben az EU magas magyarországi támogatottsága a Fidesz számára sem jelentene semmit sem:

ahogy szokássá vált a köreikben, úgy valamikor éjfél előtt tíz perccel az erre szakosodott Semjén Zsolt simán beterjeszti a kérvényt, hogy Magyarország – a Lisszaboni szerződés biztosította módon, formában és keretek között – kilépjen az EU-ból.

Tudom, sokaknak ez elképzelhetetlen

Na de mennyi minden volt elképzelhetetlen az elmúlt 11-12 év során, mennyi mindenre legyintgettünk, hogy hát azt már nem, aztán azt is igen.

És ha az ország jelenlegi urainak legprivátabb érdekei úgy kívánják (például, ha a bőrüket kell menteniük), hogy az egyes szereplők kivonják magukat az európai jogrend hatóköre alól, mert erre minden okuk meglenne, akkor akad még valaki ebben az országban, aki képes volna azt hinni, hogy – legyártva hozzá a megfelelő narratívát – ezt nem tennék meg minden további nélkül?

Ráadásul, ha a lengyelek ezt megteszik, szinte prognosztizálható, hogy Orbán csatlakozik a jó baráthoz.

Szóval vigyázó szemünket Varsóra vessük!

Forrás

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

 

Gábor György: a nap bombahíre nem Karácsony, nem is Márki-Zay.... - Vigyázó szemünket Varsóra vessük!

3 thoughts on “Gábor György: a nap bombahíre nem Karácsony, nem is Márki-Zay…. – Vigyázó szemünket Varsóra vessük!

 • 2021.10.08 at 09:02
  Permalink

  Hogy lesz egy lengyel hírből orbánozás 🙂

 • 2021.10.08 at 09:04
  Permalink

  Ez nem Orbánozás, hanem a való világ. Sajnos!

 • 2021.11.02 at 18:49
  Permalink

  Van benne igazság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.