A nap híre! Szabadlábra helyezték a Viking Sigyn kapitányát

A nyomozási bíró helyben hagyta a Viking Sigyn védőjének indítványát, és pénteken szabadlábra helyezte a Viking Sigyn kapitányát, értesült az Index.

Házi őrizet

Ugyanakkor a bíró a 64 éves ukrán férfi bűnügyi felügyeletét rendelte el, ami azt jelenti, hogy a férfi nem hagyhatja el majd a kijelölt budapesti lakcímét. Információnkat a kapitány védője, Tóth M. Gábor megerősítette.

Fél évvel a Hableány balesete után a rendőrség október 15-én zárta le a nyomozást az ügyben.

A történés

Május 29-én a Viking Sigyn szállodahajó 21 óra 4 perc körül összeütközött az előtte haladó Hableánnyal. A városnéző hajó alig hét másodperc alatt süllyedt el, fedélzetén 33 dél-korai turistával és a kétfős magyar személyzettel. A balesetet csak heten élték túl, egy személyt azóta sem találtak meg.
A Viking Sigyn kapitányát, Jurik C.-t egy rendbeli vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetéssel és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják.

A baleset után a Viking Sigyn kapitányát tanúként hallgatták ki

A 64 éves ukrán férfi ekkor tett először és utoljára vallomást. Abból, hogy mit állított a rendőrségnek csak részletek szivárogtak ki. Így például az, hogy a Viking kapitánya a Hableányt csak egy darabig és a jobb oldalon látta.

A hajó engem jobbról előzött és gyorsabb volt nálam, de a sebességéről nem tudok pontosan nyilatkozni. Az általam vezetett hajó a Margit hídtól kb. 200 méterre volt, amikor észleltem, hogy jobbról elkezdett előzni a kishajó

– derült ki a vallomásából.

Jurij C. arról is beszélt, hogy a kormányállás fülkéje 8,5 méterre van a vízszinttől, a baleset idején viszont az egy méterrel lejjebb volt engedve, a szék miatt pedig további egy méterrel lejjebb ült, vagyis a kapitány számítása szerint, amikor a nekiütközött a Hableánynak 6,5 méterre volt a vízszinttől.

Június 13-án engedték ki az előzetesből, miután letették a 15 milliós óvadékot, aztán július végén behívták a bíróságra, és már nem engedték ki onnan. Augusztus 8-án határoztak úgy, hogy letartóztatásban marad a férfi.

Egy hozzászólás itt: “A nap híre! Szabadlábra helyezték a Viking Sigyn kapitányát

  • 2019.10.25 - 19:18
    Közvetlen hivatkozás

    ehhez lesz néhány szava az áldozatok hozzátartozóinak…pláne amiket állít a kapitány, az néhány bicskát kinyit a nadrágzsebekben.

    Valamiért úgy érzem nem a kapitány lesz a hibás, ugyanis féktávolságon belül eléugrott a rodeózó kishajó. Ez be lesz bizonyítva.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük