A nap kérdése: milyen időjárás várható? – orvosmeteorológiai előrejelzés

Karácsony első napjának délutánján az időjárást egy erős hidegfront alakítja időjárásunkat, élénk, a Dunántúlon erős északnyugati széllel. Az északi országrész fölött kissé szakadozott lesz a felhőzet, elő-előbújik a nap, de az ország túlnyomó részén borult marad az ég. Főként délen és nyugaton előfordulhat kisebb eső, nyugaton és északon, a hegyekben kisebb havas eső, hózápor sem kizárt. Éjjel zömmel erősen felhős időben mérséklődik a szél. Itt-ott előfordulhat gyenge eső, havas eső, vagy hószállingózás, de csak jelentéktelen mennyiségben.

Karácsony második napján,

a Dunántúlon és a Tiszántúlon élénk, erős északnyugati szél fúj. Csökken a felhőzet, napos idő lesz, inkább csak délen és keleten lehet felhősebb az ég. Említést érdemlő csapadék nem várható.

Éjszaka délen, dél felől erősen megnövekszik a felhőzet, míg északon kevés marad a felhő. Reggelig délkeleten előfordulhat kisebb eső.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

péntek délután északon +6, délen +8,

szombat reggel -2 – +2,

szombat délután északnyugaton +3, délkeleten +5,

vasárnap reggel -3 – +1 fok körül alakul.

– Vasárnap eleinte még kisüthet a nap, de dél felől egy melegfront felhőzete húzódik fölénk, melyből főként délután, este, eleinte délkeleten, majd északabbra is kisebb eső hullhat. Északon kevés ónos eső is kialakulhat.

<<FRISS HÍREINK>>

Lássuk a jövőjetet

Hétfőn és kedden erős melegfront várható erős, olykor viharos délies széllel. Nyugat felől egy gyors mozgású csapadékmező is keresztezi az országot, melyből elsősorban szombat éjszaka várható eső, szombat napközben csak helyenként kisebb eső. Kedden napsütésre számíthatunk, de keleten, északkeleten egy-egy futó zápor, hózápor is kialakulhat.

Szerdán eleinte erősen felhős lesz az ég, többfelé esőkkel, záporokkal, majd később délnyugat felől csökken a felhőzet, kisüt a nap. A délnyugati szél még erős marad.

Csütörtökön napsütés, illetve felhőátvonulások, elszórtan, főként északon futó záporok, de már mérsékelt légmozgás a legvalószínűbb. Kissé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Péntek: esernyőt főként a déli, délnyugati országrészben vigyenek magukkal, az ország többi részén viszont már csak jelentéktelen csapadék valószínű, és ez sem lesz tartós. Ezen a napon és

Szombat: hidegfronti hatásra számíthatunk, a Dunántúlon erős északi, északnyugati széllel. A frontra érzékenyek fejfájásra panaszkodhatnak. A korábbi törések helyén, illetve a műtétek helyén fájdalom léphet fel. Az erős időjárás-változás az egészséges embereknél is megéreztetheti hatását olyan tünetekkel, amik korábban ritkán fordultak elő. Szombaton már naposra fordul az idő. Töltsenek sok időt a szabadban, kiránduljanak, sportoljanak. (Eumet)

időjárás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest